Groene voornemens? Start in 2024 met het zaaien van biologische groenten

Groene voornemens? Start in 2024 met het zaaien van biologische groenten

Barst jij van de goede voornemens om het nieuwe jaar niet alleen goed, maar ook gezond van start te gaan? En wil jij het niet alleen bij goede voornemens houden door er daadwerkelijk uitvoering aan te geven? Maak van jouw voornemens voor 2024 dan groene voornemens! Wat ons betreft is er geen betere manier om dit te doen dan starten met het zaaien van biologische groenten en kruiden. Natuurlijk dragen die bij aan je gezondheid omdat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en andere chemische stoffen. Ook is het werken in je moestuin een oppepper voor een gezonde leefstijl omdat je lekker bezig bent in de frisse buitenlucht. Klinkt dit je als muziek in de oren en wil jij ook aan de slag met jouw groene voornemens?

Lees dan vooral nog even verder en ontdek in dit blog welke factoren deze gezonde voeding precies zo gezond maken en welke biologische groente je in januari al kunt zaaien om er later in het jaar volop van te kunnen genieten. 

 

Waarom uitvoering geven aan je groene voornemens door je eigen biologische groenten te zaaien? 

  • Voedsel dat je zelf kweekt is gezonder;
  • Tuinieren maakt je gezonder;
  • Zelf gekweekt smaakt beter;
  • Tuinieren maakt je gelukkiger;
  • Weet wat je eet;
  • Nieuwe leermogelijkheden;
  • Bespaar geld; 
  • Minder afval. 

Groenten en kruiden die je zelf zaait zijn gezonder

‍Huishoudens die hun eigen fruit en groenten kweken, consumeren tot 40 procent meer van deze gewassen per dag dan huishoudens die dat niet doen. De toename van de consumptie leidt tot een gezondere levensstijl en ook de versheid van de producten speelt een voorname rol. Groenten en kruiden beginnen hun vocht en essentiële voedingsstoffen te verliezen zodra ze zijn geoogst en afgesneden van de oorspronkelijke bron van de voedingsstoffen. Dus wat is er nu beter dan het zaaien van biologische groente in je eigen moestuin en je groenten en kruiden te oogsten op het beste punt van hun voedingswaarde? 

Je weet wat je eet als je zelf groente zaait 

De groenten en kruiden die je in de supermarkt kunt kopen zien er altijd perfect uit en dat komt door de bestrijdingsmiddelen die erop zijn losgelaten door de telers. Je kunt ervoor zorgen dat er geen schadelijke pesticiden en meststoffen worden gebruikt tijdens het groeiproces door zelf de touwtjes in handen te houden. Je kunt de grond verrijken met natuurlijke ingrediënten zoals compost‍ om verzekerd te zijn van een goede oogst. 

Werken in je moestuin maakt je gezonder

Vanzelfsprekend zorgt het werken in je moestuin voor de nodige beweging en ook brengt het je heerlijk in de frisse buitenlucht. Al het harde werken in je tuin is dus ook goed voor je fysieke gestel en bezorgt je de nodige extra vitamine D. Daarbij komt dat het wetenschappelijk bewezen is dat buiten in de tuin werken je nachtrust ten goede komt, de kans op beroertes en hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleint en chronische ziekten helpt te voorkomen. 

In je tuin werken maakt je gelukkiger

Ook het geluk en ‍de voldoening die je ervaart door buiten in de tuin te werken zijn wetenschappelijk bewezen. Deze natural high is mede te danken aan de Mycobaterium vaccae, ofwel een bodembacterie die bijdraagt aan een opgewekte stemming. De Mycobaterium vaccae komt in je bloedbaan terecht door met je handen door de grond te gaan. Deze feel-good bacterie verbetert je stemming doordat die je serotonine-level verhoogt en dat heeft anti-angst-eigenschappen en stressbestendigheid als positief gevolg. 

 

Welke groente en kruiden kun je in januari onder glas zaaien? 

Spinazie
• Radijs 
• Bloemkool 
• Tuinbonen 
• Prei 
• Rodekool 

Heb jij al alles in huis om aan de slag te gaan? Bekijk hier ons assortiment groenten- en kruidenzaden die je in januari onder glas kunt zaaien.

 

Zaaien onder glas in januari 

Voor veel gewassen moet je nog even wachten, maar in januari kun je binnen of onder glas al van start met onder andere spinazie, tuinboon en zomerwortel. Ongetwijfeld sta je te popelen om hiermee aan de slag te gaan. Waarschijnlijk heb je al allerlei plannen in je hoofd en mogelijke aantekeningen gemaakt over interessante gewassen. Het kan buiten nog koud zijn, maar nu de dagen weer gaan lengen, is het al mogelijk om vroegtijdig te zaaien. Zolang je je planten kunt beschermen tegen de vorst, in een kas of zelfs binnen op een vensterbank, zijn er verschillende gewassen die nu al gezaaid kunnen worden. Welke biologische groenten en kruiden ga jij zaaien om uitvoering te geven aan je groene voornemens?