Voorkom onkruid met de bloeiende bodembedekkers Geranium en Salie

Voorkom onkruid met de bloeiende bodembedekkers Geranium en Salie

Als fervente tuinierder breng je het liefst uren door tussen de plantjes, maar deze uren vul je liever niet met het wieden van onkruid. Toch moet je vaak wel, want wanneer je dit niet doet, zullen alle lege plekjes in je tuin zich binnen no time vullen met groene sprieten die je toch echt niet zelf hebt geplant. Wil je de groei van onkruid inperken, of nog beter, voorkomen? Zorg dan dat er letterlijk geen plek is voor onkruid door het planten van bloeiende bodembedekkers. Bodembedekkers zijn vaste planten die laag en kruipend over de grond groeien. Ze groeien snel en vormen door de (ondergronds) uitlopers een dicht, groen tapijt. Daardoor kan zonlicht de bodem niet meer bereiken en krijgt onkruid geen kans meer. 
 
Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor bodembedekking zoals boomschors, schelpen, houtsnippers, grind of cacaodoppen, maar bloeiende bodembedekkers in de vorm van plantjes zijn vaak effectiever en het resultaat is meestal mooier. In dit blog lichten we twee mooie, bloeiende bodembedekkers voor je uit: geranium en salie. Deze wintergroene bodembedekkers tegen onkruid zorgen er niet alleen voor dat de groei van onkruid het hele jaar door beperkt blijft, ze laten je tuin er ook het hele jaar levendig uitzien
 

Voordelen van bodembedekkers

  • Een bodembedekker tegen onkruid zorgt er niet alleen voor dat je weinig tot geen onkruid in je tuin hebt, zo’n plantje heeft nog veel meer voordelen:
  • De grond droogt niet snel uit
  • De bodem is beschermd tegen vorst
  • Het bodemleven wordt gestimuleerd
  • Bodembedekkers hebben weinig onderhoud nodig
  • Lege plekken in de tuin worden opgevuld
  • Het wordt moeilijk gemaakt voor ongewenste beestjes
  • Het is een milieuvriendelijke oplossing
 

Geranium en Salie

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum): Ook al wil je spreekwoordelijk misschien niet achter de geraniums belanden, in je tuin wil je ze wel! Deze klassieke, wintergroene bodembedekker doet het goed in de schaduw en bloeit in de zomer in verschillende kleuren, waaronder wit, blauw, paars en rood. Het is een makkelijke plant die goed gedijt in vrijwel iedere soort grond. Hij wordt maximaal een halve meter hoog, maar meestal blijft hij lager. 
 
Salie (Salvia Officinalis ‘Berggarten’): Wellicht ken je deze plant vooral als kruid in de keuken, maar ook in de tuin verdient deze bodembedekker tegen onkruid een plekje. De welbekende grijsgroene bladeren blijven het hele jaar zitten en zijn goed te combineren met vrijwel alle planten. De plant staat graag in het zonnetje, blijft vrij laag en bloeit in de zomer met slanke roze, paarse, rode of witte aren. Tevens komen er op salie wilde bijen, hommels en vlinders af om nectar en stuifmeel te halen, waardoor je deze beestjes ook gelijk een handje helpt. Wil je salie zaaien in de volle grond? Doe dit dan in het voorjaar.
 

Bodembedekkers planten

De meeste bloeiende bodembedekkers kun je het hele jaar door planten (behalve wanneer het vriest natuurlijk). Wil je verzekerd zijn van een dichtgegroeid tapijt? Dan raden we aan om in het najaar te planten. Door de nog warme grond gaan de plantjes snel wortelen, waardoor ze in het voorjaar sneller zullen uitlopen. Haal vervolgens ieder volgend voor- of najaar een deel van de plantjes uit de grond en verspreid ze verder over de tuin. Zo krijg je een dichtbegroeide tuin waarin onkruid geen vrij spel krijgt. 
 
Let er bij het planten altijd goed op waar je welke plantjes plant. Bepaalde bloeiende bodembedekkers groeien goed in de schaduw, terwijl anderen de voorkeur geven aan een plekje in de zon. Daarnaast geeft - zoals bij vrijwel alle planten - een goed doorlatende humusrijke grond het beste resultaat. Verbeter arme grond dus met compost of bladaarde en zorg gedurende het jaar voor voldoende mest. Door te zorgen voor een goede basis wordt de wortelontwikkeling gestimuleerd en zal de plant beter en sneller groeien.
 
Je leest het: geraniums en salie zaaien zorgt ervoor dat je onkruid op een natuurlijke manier bestrijdt. Ook benieuwd naar andere vormen van natuurlijke bestrijdingsmiddelen? We schreven er eerder al een blog over!
 

Online aanbod van allezadenkopen.nl

Ben je door dit blog geïnspireerd om ook bloeiende bodembedekkers in je tuin te planten? Bloemzaden voor onder andere salie of geraniums kopen doe je eenvoudig online bij allezadenkopen.nl. Bij ons vind je een ruim assortiment aan zaden tegen scherpe prijzen. En bestel je voor 12.00u, dan worden de zaden dezelfde dag nog verzonden.