Augustus oogstmaand, maar ook zaaimaand

Augustus oogstmaand, maar ook zaaimaand

Zaaien in augustus

Er zijn genoeg soorten groenten en fruit die je kunt zaaien in augustus. De vrijgekomen plekjes in je moestuin kunnen dus meteen goed worden benut. Zo kun je bijvoorbeeld radijsjes en spinazie zaaien, paksoi kweken of aardbeien in de grond zetten. Wil jij graag zaaien in augustus, maar weet je niet precies waar je rekening mee moet houden? In dit blog vertellen we je met welke lekkere groenten je in de nazomer aan de slag kunt in jouw moestuin. Dat maakt zaaien in augustus tot een feestje!

Radijsjes zaaienRadijsjes

Radijsjes zaaien in augustus kun je met een gerust hart doen. Radijsjes groeien namelijk het beste wanneer het een beetje koel is. Je zaait ze dus het best in het vroege voorjaar, of juist in de nazomer. Je kunt de radijsjes direct in volle grond zaaien. Ze verdragen volle zon, maar doen het ook goed in de halfschaduw. Om radijsjes te zaaien maak je een geultje in de grond waar je de zaadjes in zaait, op twee centimeter afstand van elkaar. Vervolgens dek je de zaadjes af met een dun laagje zand. Een heerlijke variant is de Radijs Celesta F1, die prachtig rood wordt en bestand is tegen lage temperaturen.

Spinazie zaaien

Zaaien in augustus kan ook met spinazie. Spinazie ken je bij uitstek als een wintergroente, en dat is niet voor niets. Ben je wat later? Geen probleem. Spinazie zaaien kan tot in september, afhankelijk van het ras. Spinazie groeit snel en kan goed tegen de kou, vooral de soort scherpzaad. De spinazieplant houdt niet van warmte en staat graag buiten, in de volle grond. Ga je spinazie zaaien in augustus, dan kun je vaak in oktober al oogsten en genieten van je zelfgekweekte spinazie. Kies bijvoorbeeld voor de heerlijke soort Spinazie Breedblad Scherpzaad.

Paksoi kweken

Je kunt paksoi kweken door het van juni tot september in volle grond te zaaien. Paksoi is een heerlijk frisse, knapperige koolsoort uit Azië die het heerlijk doet in bijvoorbeeld een noodlesoep. Zelf paksoi kweken is vrij eenvoudig; de groente doet het goed bij wat koelere temperaturen en laat zich daardoor goed in de nazomer kweken. Paksoi kweken doe je het best op een plekje met voldoende zon. Zorg voor een losse bodem met lichte bemesting en zaai de zaadjes net onder het oppervlakte. Let er bij paksoi kweken op dat je voldoende water geeft, maar dat de grond niet vochtig blijft. Paksoi oogsten doe je het best tot in oktober. De Paksoi Green Fortune F1 kan al binnen dertig dagen na het zaaien als snijkool geoogst worden.

Aardbeien kweken en oogsten

Wist je dat je ook aardbeien kunt kweken in deze maand? Het is te laat om aardbeien te zaaien in augustus, maar wel kun je plantjes nog goed in de grond zetten. Aardbeienplanten worden in tuincentra vaak in het voorjaar verkocht, maar traditioneel gezien is juist augustus de maand waarin je aardbeien plant. Ze hebben dan in het najaar rustig de tijd om te groeien, waarna je in juni heerlijke aardbeien kunt oogsten. Aardbeien oogsten doe je door ze te plukken met het steeltje. Pluk de aardbei pas wanneer die echt helemaal gekleurd is.