Biologische zaden en bloemen voor bijen: maak je tuin insectenvriendelijk!

Biologische zaden en bloemen voor bijen: maak je tuin insectenvriendelijk!

Welke bloemen zijn goed voor bijen en vlinders?

Een goede manier om nuttige insecten in je tuin een plek te bieden, is door de juiste planten en bloemen voor bijen en andere beestjes te zaaien. Bijen en andere bestuivers hebben het hele jaar door bloemen nodig om voeding uit te halen, en ook andere insecten gedijen goed door de beschutting die planten en bloemen bieden. Denk aan een vlinderstruik, waar tijdens de bloeitijd tal van insecten op te vinden zijn, en lavendel, dat bijen en hommels als geen ander aantrekt. Door deze bloemen in je tuin te plaatsen, voorzie je insecten van genoeg voedsel en zorg je er tegelijkertijd voor dat je tuin er lekker levendig bij staat.

Dit zijn bloemen voor bijen

Hieronder zetten we een aantal mooie bijenplanten op een rijtje:

 

Nuttige insecten naar je tuin lokken

Naast bestuivers zoals bijen en vlinders kun je ook andere insecten naar je tuin lokken door de juiste (biologische) zaden te zaaien. Zo zijn lieveheersbeestjes en gaasvliegjes graag geziene gasten, omdat zij zich voeden met bladluizen. Dat komt van pas in de moestuin, waar bladluizen veel schade kunnen aanrichten en je planten kunnen belagen. Geef insecten in je tuin dus de ruimte. Met een goede mulchlaag trek je daarnaast ook roofinsecten zoals loopkevers en spinnen aan, die vervolgens weer op schadelijke insecten jagen.

Bied insecten een huis

Insecten help je niet alleen door middel van biologische zaden en bloemen voor bijen, maar ook door de beestjes een plek te geven om te wonen. Denk aan een bijenhotel waar solitaire bijen in kunnen nestelen. Ook door gevallen bladeren en dorre stengels in de herfst te laten liggen in plaats van ze direct op te ruimen, geef je insecten genoeg schuilplaatsen om de winter in door te komen. Daar profiteer jij in het volgende jaar dan weer van!

Gebruik biologische zaden

Biologische zaden zijn goed voor de natuur: die zijn op een biologische wijze geproduceerd, waarbij dus geen chemische bestrijdingsmiddelen komen kijken. Die bestrijdingsmiddelen kunnen niet alleen schadelijke insecten, maar ook nuttige insecten schade aanbrengen. Door biologische zaden te kopen en zelf ook zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zorg je voor een gezonde natuur, zowel in je eigen tuin als daarbuiten.