Courgette, pompoen en suikermais: je zaait ze in juni!

Courgette, pompoen en suikermais: je zaait ze in juni!

Om te beginnen: pompoen en courgette kweken

Je kunt tegelijkertijd pompoen en courgette zaaien, en dat is geen toeval. De planten zijn namelijk familie van elkaar. Beiden vallen ze onder de komkommerfamilie cucurbitaceae. Het Franse woord waar ons woord voor courgette vandaan komt, courge, betekent zelfs pompoen. Courgette zaaien kan dus gemakkelijk samen met pompoen.

Stap 1: Pompoen en courgette zaaien

Bij pompoen en courgette zaaien moet de kou uit de grond zijn. Ga je binnen beginnen met je pompoen en courgette zaaien, dan kun je al eerder dan in juni beginnen. Wanneer je de zaden in volle grond zaait kan dat tussen half mei en eind juni. Tip: wil je het hele jaar door oogsten, in plaats van één keer? Spreid het zaaien dan over de tijd uit. Zaai bijvoorbeeld in april, mei en juni (zaai die eerste twee maanden wel binnen). Door op die manier je pompoen en courgette te kweken zorg je ervoor dat je ze niet allemaal in één keer hoeft te oogsten - en op te eten!

Let er bij het zaaien op dat je ze ruim uit elkaar zaait. De planten kunnen namelijk behoorlijk groot worden. Je kunt ervoor kiezen één pompoen of courgette te zaaien, maar dan loop je de kans dat de bloemen niet bevrucht raken. Vul het gat waar je de zaadjes in zaait met voldoende compost en bedek ze onder ongeveer 2 centimeter aarde.

Stap 2: Pompoen en courgette kwekenMoestuin

Al snel zullen de jonge plantjes ontkiemen. Pompoenen en courgettes hebben veel water nodig, dus geef ze regelmatig een slokje te drinken. Dit geldt vooral wanneer de plant vruchten aan het produceren is. Als je bedenkt hoeveel vocht zo’n courgette of pompoen bevat is dat ook niet vreemd. Vooral tijdens drogere weken zul je veel bij moeten sproeien om te zorgen dat de plant genoeg water krijgt. Geef ze tijdens de groei ook af en toe wat voeding, bijvoorbeeld in de vorm van mest.

Om vruchten te krijgen moet er bestuiving plaatsvinden wanneer de plant in bloei staat. De courgette en pompoen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Bestuiving gebeurt wanneer insecten zoals bijen van de één naar de andere bloem gaan. Je kunt dit ook zelf op gang brengen, bijvoorbeeld door de meeldraden van de mannelijke bloem over de stempel van de vrouwelijke te wrijven. 

Stap 3: Courgette en pompoen oogsten!

De planten hebben het in zich om veel vruchten te produceren. Dat maakt courgette en pompoen oogsten een echt feestje. Heb je het zaaien goed over de tijd uitgespreid, dan kun je lang blijven oogsten. Laat ze niet te lang aan de plant zitten: jonge vruchten smaken het beste, en vooral bij de courgette kan het goed zijn ze van de moederplant te halen als ze nog wat kleiner zijn. Je stimuleert de plant zo ook om meer vruchten te produceren. 

Pompoen oogsten doe je door de vrucht met een scherp en schoon mes los te snijden. Let daarbij op de steel: wanneer die rimpels en groeven heeft is de vrucht rijp en kun je de pompoen oogsten.

Beschermen tegen ziektes

Omdat courgette en pompoen familie van elkaar zijn, zijn ze vatbaar voor vergelijkbare ziektes en plagen. Bij beide planten moet je bijvoorbeeld waken voor slakken. De jonge blaadjes kunnen door de naaktslak worden aangevreten. Zorg daarvoor voor een bodem waar slakken niet van houden, zodat ze de courgetteplantjes niet kunnen bereiken.

Courgette en pompoen zijn daarnaast ook vatbaar voor schimmels. Witte plekken op de bladeren van de pompoen of courgette kunnen duiden op meeldauw. Dit is een schimmel die de groei vertraagt. Om meeldauw te verkomen kan je een plantenversterker gebruiken. Die verhoogt de weerstand van de plant tegen verschillende schimmelziektes.

Constateer je deze schimmel op de bladeren van je courgette- of pompoenplant, knip de aangetaste delen dan snel weg. Let op! Veel courgettesoorten, zoals de Courgette Black Beauty, hebben van nature een gevlekt blad met wit langs de nerf. Dit is dus geen ziekte. 

Suikermais zaaien en kweken

Ook suikermais laat zich goed zaaien in juni. Suikermais is een graangewas, één van de weinige die je wel eens in een moestuin terugziet. Zoals de naam al zegt heeft deze maissoort een hoog suikergehalte, en daardoor een heerlijk zoete smaak.

Suikermais zaaien doe je in volle grond vanaf mei, maar het kan ook goed in juni. De plant heeft namelijk aardig wat warmte nodig om goed te groeien. Je kunt ervoor kiezen twee zaden in één gat te planten, zodat er geen gaten ontstaan. Zaai de mais het liefst niet in één rij, maar in een blokpatroon. Hiermee bevorder je de bestuiving. Geef de planten een plekje waar ze veel zon krijgen.

Suikermais heeft voeding nodig om zo groot te worden. Geef dus tijdens de groei genoeg voeding in de vorm van mest. Wanneer de plant gaat groeien zul je zien dat er zijscheuten ontstaan. Haal deze er voorzichtig af, zodat de plant al zijn energie in de hoofdstengel steekt. Het resultaat is minder, maar kwalitatief betere kolven.

Suikermais oogsten

Je weet dat de maiskolven rijp zijn wanneer je de harige pluimen rond de kolven ziet indrogen. Ze worden dor en krijgen een bruinige kleur. Je kunt de mais testen door een paar korrels rauw op te eten. Als het goed is smaken deze heerlijk zoet! Let erop dat de kolven nadat ze zijn geoogst langzaamaan hun smaak zullen verliezen. Je eet ze dus het liefst zo snel mogelijk nadat je ze hebt geoogst.

Ziektes en plagen van suikermais bestrijden

Ook suikermais kan ziektes oplopen en vatbaar zijn voor plagen. Een bekende schimmel is builenbrand (Ustilago maydis), die groeiende maiskolven aantast en opvallende, paddestoelachtige vergroeiingen ontwikkelt. De sporen van deze schimmel worden door wind en regen verspreid en kunnen zeer lang overleven in de grond. Vooral tijdens periodes van droogte komt builenbrand veel voor. Als je de schimmel eenmaal ziet, is het te laat om er iets tegen te doen. Het enige wat je kunt doen is de aangedane planten verwijderen en niet op diezelfde plek opnieuw mais planten.