De pompoen: een veelzijdige vruchtgroente

De pompoen: een veelzijdige vruchtgroente

Pompoenen zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar het officiële seizoen is toch van oktober tot en met december. Pompoenen van Nederlandse bodem zijn dus nu weer volop verkrijgbaar. Vooral de kleine oranje Hokkaido pompoen en de Butternut ofwel flespompoen vind je op de groenteafdeling. Als de oogst op is, worden ze geïmporteerd uit Spanje, Egypte en Argentinië. Heb jij dit jaar pompoen gekweekt? Dan kun je nu gaan oogsten. Zo niet, dan is dat voor volgend jaar een aanrader.

Wat is een pompoen?

Een pompoen is een vruchtgroente. Het is al een zeer oud cultuurgewas en van oorsprong afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. De pompoen behoort samen met de kalebas, meloen en komkommer tot een familie. Pompoenen hebben en zoete en nootachtige smaak. Je kunt ze eten, maar ze zijn ook decoratief in de tuin. Als een pompoen pitten heeft, is hij eetbaar, anders is hij geschikt voor decoratie.

Zelf pompoen kweken

In de maanden april en mei kun je pompoen onder glas zaaien in potten. Vanaf mei kunnen pompoenzaadjes ook direct de volle grond in. De plantjes zijn groot genoeg als ze vier bladeren hebben.Je kunt ze dan uitplanten. Let op: pompoenen zijn erg gevoelig voor nachtvorst. Plant de zaadjes pas in je moestuin als je zeker weet dat er geen nachtvorst meer komt. Om goed te groeien, hebben de plantjes veel water, mest en warmte nodig. Met wat geluk kun je ze in augustus al oogsten. Oogst pompoenen pas als ze goed rijp zijn en voordat de nachtvorst haar intrede doet. Er is niets lekkerder dan zelfgekweekte groente. Verser en biologischer kan haast niet. En de smaak is ook nog eens heerlijk.

Butternut Pompoen Pompoen Spooktacular Pompoen Atlantic Giant

Bereidingswijze

Een pompoen bereiden lijkt een hele klus, maar in de praktijk valt dit vaak reuze mee. Je hoeft een pompoen niet per se te schillen. Wil je hem wel schillen? Doe dat dan als je eerst partjes hebt gemaakt. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en schraap dan de pompoenpitten eruit met een lepel. Als je pompoen bakt, kookt of in de oven roostert, wordt hij zacht en nog zoeter van smaak.

Hoe bewaar je pompoen?

Pompoen is lang te bewaren. Op een koele en droge plaats (niet kouder dan 8 graden) blijft hij zeker twee maanden goed. Een gesneden pompoen kun je nog een week in de koelkast bewaren. Ook is het mogelijk om een pompoen in te vriezen. Even 2 tot 3 minuten blancheren en snel laten afkoelen voordat je hem in de vriezer doet.

Pompoenrecepten

Pompoensoep is een populair recept. Als je pompoensoep wilt maken kun je ook veel kanten op. Daarnaast is pompoen erg lekker in zoete of hartige gerechten. Kies ook eens voor pompoenpuree in plaats van aardappelpuree. Houd je niet zo van pompoen? Dan kun je er altijd nog een lampion van maken. Pompoen Spooktacular is een soort die hier prima voor te gebruiken is. Uit dit zaadje groeit namelijk een pompoen met een ideaal formaat, die je kunt uithollen voor Sint Maarten of Halloween.

Ook zelf met pompoen aan de slag?

In ons assortiment vind je meerdere pompoenzaadjes om deze veelzijdige vrucht groente te kweken. Voor de beginnende tuinder hebben wij ook een biologische moestuin zadenpakket. Zo heb je direct een aantal favoriete zaden om je moestuin mee te starten. In dit pakket vind je onder andere andijvie, rode biet, wortel, tomaat en natuurlijk ook pompoen!