Gebruik de zaaikalender voor een goede oogst

Gebruik de zaaikalender voor een goede oogst

Ben jij de trotse eigenaar van een moestuin of wil je er graag een beginnen? Ondanks de winterse taferelen en dito temperaturen, kriebelen bij jou ongetwijfeld allerlei plannen voor komend voorjaar. Die worden misschien wel extra aangewakkerd door de chef-koks van toonaangevende restaurants die speciaal voor hun zorgvuldig bereide gerechten zelf groenten en kruiden kweken. Wil jij jouw eigen plannen voor het aanleggen en ontwerpen van je moestuin zo goed mogelijk vormgeven? Wij vertellen je graag meer over de zaaikalender. Hiermee weet je precies wanneer je welke plant het beste in een kas of in de volle grond kunt zaaien. Ook belichten we de mogelijkheden van zaaibakjes en geven we tips voor het zaadjes planten. 

Wat is een zaaikalender?zaden online bestellen

Weet je wat je wilt kweken? Omdat ieder gewas zijn eigen ritme heeft, is het belangrijk om te weten wanneer je kunt beginnen. De zaaikalender voor de moestuin biedt hierbij uitkomst. Op deze kalender staan alle maanden van het jaar vermeld. Bij elke maand staat aangegeven wanneer welke groentezaden en kruidenzaden mogen worden gezaaid, geplant en geoogst. Je kunt hierop dus precies terugvinden wanneer je bepaalde groenten, fruit, kruiden en bloemen het beste kunt zaaien. Onder glas kun je eerder van start gaan; een kas verlengt het teeltseizoen met maar liefst twee maanden. Vanaf de maand mei kunnen veel zaden direct in de volle grond worden gezaaid.

Zaden laten kiemen in zaaibakjes

Ook met zaaibakjes is het mogelijk om al in het vroege voorjaar te beginnen. Die zijn ideaal voor het opkweken van groente-, kruiden- en bloemzaden. Je kunt bijvoorbeeld een zaaibakje met een doorzichtig, afsluitbaar deksel gebruiken. Voor grote zaden of als je meer soorten in een bakje wilt zaaien, raden we je aan om zaaibakjes met aparte schotjes of potjes te gebruiken. Het doel van deze manier van voorzaaien, is om de zaden tot kiemen te krijgen. In het zaaibakje bescherm je de zaailingen door de warmte binnen en de weersinvloeden buiten te houden. Zodra er geen nachtvorst meer is, kun je ze verplanten. 

Zaadjes (uit)planten

MoestuinDoor bij het zaadjes planten de aanwijzingen op de zaaikalender goed te volgen, vergroot dat de kans aanzienlijk dat de zaden van jouw favoriete kruiden en groentesoorten opkomen én uitgroeien tot mooie gewassen. Als de plantjes eenmaal zijn gekiemd en ze groot genoeg zijn om vast te pakken, kun je ze apart uitplanten. Op dat moment hebben ze een steeltje met twee kiemblaadjes. Je kunt ze voorzichtig uit de zaaigrond halen en daarna in potjes planten. Kweek ze vervolgens verder op tot je ze buiten kunt uitplanten. Dat kan vanaf half mei. We raden je aan om de in het zaaibakje opgekweekte plantjes niet in een keer buiten te planten. Het beste is om ze te laten afharden door ze bij mooi weer een paar keer overdag buiten te zetten. Daarna mogen de plantjes definitief naar buiten. 

Smaakvolle oogst 

De zaaikalender voor de moestuin is dus een handig hulpmiddel om je moestuin optimaal tot groei en bloei te brengen. Maar ook komt die goed van pas bij een tuintje op je dakterras, op je balkon en bij een vierkante metertuin. Daarnaast geeft de kalender je een nuttige leidraad voor het overplanten en oogsten van de gezaaide planten. Door ze voldoende ruimte, licht en voeding te geven en de plantjes te beschermen tegen slechte weersomstandigheden, geniet jij aankomende lente gegarandeerd van een geslaagde en smaakvolle oogst uit eigen tuin.