Genieten van biologische groenten en kruiden: Kweek ze in je eigen moestuin

Genieten van biologische groenten en kruiden: Kweek ze in je eigen moestuin

Je eigen biologische moestuin: goed voor de natuur en jezelf

Ben jij veel in de keuken te vinden omdat je gek bent op koken? En geef jij de voorkeur aan verse en verantwoorde ingrediënten zoals biologische groenten en kruiden? Misschien is het dan een goed idee om je eigen biologische moestuin te beginnen. Want dan is het helemaal aan jou om te bepalen welke zaden je zaait, of je mest wilt gebruiken en hoe jij ongedierte en plantenziektes bestrijdt. Natuurlijk zijn er in de supermarkt steeds meer biologische groenten te koop. Maar je bent het vast eens met alle mensen die vinden dat er niets gaat boven groenten van eigen kweek. Door een biologische moestuin te beginnen, beschik je seizoenen lang over een overvloed aan super verse groenten en kruiden.

Wat zijn de voordelen van biologische zaden? Zaden kweken

  • Biologische zaden zijn geoogst van planten die gekweekt zijn zonder gebruik van kunstmest of andere hulpmiddelen die slecht zijn voor het milieu; 
  • Ze zijn niet ontsmet en zijn dus volledig vrij van chemische toevoegingen zoals bestrijdingsmiddelen, het zijn dus volledig schone zaden; 
  • Biologische zaden zijn GMO-vrij, wat wil zeggen dat ze niet genetisch zijn gemanipuleerd om gelijkwaardige of betere planten te verkrijgen; 
  • De zaden hebben een zeer gezonde voedingswaarde; 
  • De smaak, ziekteresistentie, betrouwbaarheid op kiemkracht en oogstzekerheid, zijn gelijkwaardig aan normale zaden of zelfs beter. 

Puur natuur 

Wat heb je nodig voor een biologische moestuin? Het leuke is dat je heel klein kunt beginnen. Want als jij geen grote tuin hebt waarin je een stukje grond kunt vrijmaken, volstaan een paar bakken, manden of potten in je patiotuin of op je balkon ook prima. Als je die hebt gevuld met potgrond, kun je die eventueel nog aanvullen met een beetje kalk. Hiermee breng je de zuurtegraad (pH) van de grond snel op peil. Dat draagt bij aan de vlotte opname van voedingsstoffen en een goede groei van de plantjes. Daarna is het tijd om te bedenken wat je wilt kweken. Zaden die zijn geteeld zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, behoren tot de categorie van biologische zaden. Als er wel mest bij is gebruikt, is die voor honderd procent van plantaardige of dierlijke oorsprong. Alles is dus puur natuur! 

Boordevol vitaminen 

Onder de biologische zaden heb je oneindig veel keuze, bijvoorbeeld voor bladgroenten zoals andijvie en bladmoes, die beiden boordevol vitaminen zitten. Maar je kunt er ook voor kiezen om augurk of courgette te kweken. De vruchten van deze planten zijn jong te oogsten. Wanneer je dit voortdurend blijft doen, blijven de planten langer doordragen. Wil je in je moestuin vol biologische groenten ook pure smaakmakers zaaien? Kies dan voor klassiekers als radijs, tomaat en paprika. Als je juist een minder gangbare groente wilt kweken, zijn er ook biologische zaadzakjes voor meiraap en savoyekool. Wil je de gerechten die je ermee gaat bereiden een culinaire finishing touch geven? Er is geen betere manier om dit te doen dan met de kruiden die je hebt gezaaid in je eigen moestuin. Basilicum, peterselie en bieslook behoren tot de basiskruiden. Maar ook maggikruid en mosterdkruiden zijn het telen absoluut waard.