Gezond in de keuken, eigen kruiden oogsten

Gezond in de keuken, eigen kruiden oogsten

Eigen kruiden oogsten

Afbeeldingsresultaat voor kruidenzaadHet kweken van eigen kruiden is helemaal niet moeilijk. Je hebt er wel een paar dingen voor nodig. Als eerste moet je een pot hebben waar de kruiden in kunnen groeien. Deze pot moet gevuld worden met zaaigrond om de kruiden in te laten groeien. Daarnaast heb je kruidenzaad nodig. Welk kruidenzaad je neemt, is aan jezelf. Wanneer je het zaad op de potgrond hebt gelegd, dek je dat af met nog een dun laagje potgrond. Dat geef je een klein beetje water en vervolgens gaat het groeien. Het is het beste om het niet in de volle zon te laten staan. Welke verschillende kruiden kan je zelf kweken?

Bieslook kweken

Als je bieslook kweekt, moet je de plant goed in de gaten houden en voldoende water geven. Bij bieslook is het daarnaast belangrijk dat je water van onderaf geeft. Dat doe je door de bieslook in een pot met gaatjes te zetten. Die pot zet je vervolgens in een klein laagje water. Bieslook is een kruid dat in veel gerechten verwerkt kan worden, bijvoorbeeld in verschillende salades en in kruidenboter. De plant is eenvoudig te onderhouden als je maar voldoende water geeft. Je kunt de hoeveelheid die je nodig hebt ervan afknippen.

Peterselie kweken

Afbeeldingsresultaat voor peterseliePeterselie is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken en is daarom ook een aanrader om zelf te kweken. Voor peterselie kun je het beste een wat kleiner potje gebruiken en de potgrond luchtig houden. Dit doe je door er grof zand doorheen te mengen. Ook bij peterselie leg je de zaadjes op de grond en dek je ze af met een klein laagje potgrond. Wanneer de peterselie wat gegroeid is, kun je die het beste overpotten in een grotere pot. Daardoor wordt het blad groter. Je kan de peterselie het beste oogsten als de plant wat groter is. Je wil er natuurlijk wat langer gebruik van maken en daarom moet de peterselie verder door kunnen groeien. Je kan peterselie voor veel verschillende gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in soepen, salades of verschillende sauzen.

Tot slot

Het zelf kweken van kruiden is dus erg makkelijk als je de plant maar goed verzorgt en voldoende water geeft. Soms moet je de grond voeden. Potgrond heeft meestal voldoende voeding voor ongeveer 8 weken. Daarna kun je wat plantenvoeding toevoegen. Voor alle kruidenplanten geldt dat je de verwelkte bladeren moet verwijderen zodat de rest kan doorgroeien.