Goudsbloem zaaien: stappenplan | hoe ga je te werk?

Goudsbloem zaaien: stappenplan | hoe ga je te werk?

Met haar gouden margrietvormige bladeren en oranje hart is de goudsbloem (Calendula officinalis) een vrolijke verrijking in iedere border of balkon. Maar hoe kun je goudsbloemen nu het beste zaaien en de goudsbloem zaden oogsten? Deze blog helpt je op weg met een stappenplan. Ga met praktische tips aan de slag met het zaaien van jouw goudsbloem zaden!

Wat is goudsbloem?

De goudsbloem is een bijzondere en prachtige plant met goudgele tot oranje bloem om een fluwelen oranje hart. De goudsbloem wordt zo’n 30 tot 45 cm hoog met bloemen die bloeien van juni tot september. Als niet moeilijk te zaaien planten doen ze het goed in de border, in bloembanken of op zomaar een hoekje van de tuin. 

Maar de schitterende gouden bloemen met doorsnede van 7 centimeter komen ook binnen tot hun recht. Knip de goudsbloem daarvoor met voldoende steel schuin af. Vervang het water in de vaas om de dag voor een langere en frisse uitstraling.

Calendula zaaien?

Calendula officinalis is een eenjarige behaarde plant met prachtige margrietvormige bloemen en komt voor in Midden- en Zuid-Europa en Azië. Maar als tuinplant wordt de Calendula, vermeend om geneeskrachtige eigenschappen, over de hele wereld gekweekt. De Latijnse naam van dit wondhelende en ontstekingsremmende kruid wordt daarom vaak gebruikt in crèmes en zalven.

Hoe goudsbloem zaaien?

Goudsbloem is heel erg makkelijk om te zaaien. Maar hoe lukt dat nu het best? Hieronder geven we een stappenplan met handige tips om tot het beste resultaat in het zaaien en oogsten van de zaden van de calendula te komen.

1. Plek uitkiezen

Voor deze mooie goudgele koninginnen wil je natuurlijk een goede plek uit te zoeken. Fijn vinden goudsbloemen het bijvoorbeeld op geschoffelde plekken, zodat de zaden niet overwoekerd raken door al andere groeiende planten.

Goudsbloemen zaaien lukt op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Een voedselrijke, liefst leemachtige bodem zonder al teveel plassen water is dus het beste. De beste plek voor de goudsbloem om te groeien is in de volle zon, eventueel halfschaduw.

2. Zaaien

Zaai de goudsbloem gewoon uit over de grond en bedek ze met een heel dun laagje aarde. Dit kan eigenlijk het hele seizoen door. Zaai in maart en april voor bloemen in dezelfde zomer of anders in de zomer of het najaar voor bloemen het jaar erop.

3. Uitplanten

Als de zaadjes van de goudsbloem eenmaal ontkiemd zijn, schieten de planten al snel de hoogte in en na enkele weken zijn de zaailingen klaar om uitgeplant te worden.

Als de planten 10 tot 15 cm hoog zijn kunnen ze worden uitgeplant op
een onderlinge afstand van 25 tot 30 cm.

4. Verzorgen

Goudsbloemen zijn makkelijke planten die weinig verzorging nodig hebben. Alleen het zorgen voor voldoende zon is voldoende. Zorg echter wel voor een goede afwatering. Goudsbloemen kunnen namelijk niet tegen natte voeten.

5. Genieten

Goudsbloemen groeien snel en bloeien lang, van juni tot september. In die tijd is het heerlijk genieten van die kleurige, knaloranje en goudgele kleuren om je heen.

6. Goudsbloem zaden oogsten

De goudsbloemblaadjes worden geoogst van de pas geopende bloemen. Als je ze wil drogen, doe je dat het beste bij een lage temperatuur. Ze kunnen ook vers worden gebruikt of in olie worden gezet.

De bloemen maken zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien of gewoon de natuur haar werk laten gaan en laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien. Ook is het zaad te bewaren als wintervoer voor de vogels.

Op zoek naar Goudsbloem zaden?

Meer weten over de zaden van de goudsbloem of calendula?

Direct lekker lang genieten van die mooie goudgele bloemen van de calendula oftwel goudsbloem? Bekijk ons uitgebreide assortiment aan verschillende soorten en uitvoeringen van de goudsbloem.