Hoe zaden kweken: verschillende zaaimethoden op een rij

Hoe zaden kweken: verschillende zaaimethoden op een rij

Zaad kweken kan op diverse manieren. Hoe jij dat gaat doen, is afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Heb je een grote tuin? Dan kun je een hoekje inrichten voor een kweekkas, moestuin of misschien wel voor allebei. Woon je in een appartement? Kweek dan je zaadjes in een kweekbak of in potten op het balkon. Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk. Wij helpen je hier graag bij en zetten diverse kweekmethoden voor je op een rij zodat je zelf kunt kiezen wat bij je past.

Zaaitijd

April is de zaaimaand bij uitstek. Dan is het tijd om aan de slag te gaan met je goede zaaivoornemens. Zelf groente en bloemen zaaien is leuk. Je eigen gekweekte groenten zijn gezond en verser dan de groenten van de supermarkt of groenteboer. In de deze maand kun je heel veel zaden gaan zaaien om straks te oogsten. Er zit altijd wel iets voor je bij in ons grote assortiment van groentezaden, bloemzaden en kruidenzaden. Kruiden kun je het hele jaar door zaaien. Dit kan in de tuin, in de serre maar ook thuis op de vensterbank.

Zaaien in een kweekkasje

zaaien in een kweekkasHet is altijd goed om klein te beginnen in een kweekkasje. Bovendien is dit een ideale oplossing als je geen ruimte hebt om te zaaien in de volle grond of een tuinkas. Een kweekkasje of minikasje is een afgesloten kweekbak die in feite een broeikas nabootst met behulp van de aanwezige luchtcirculatie. Je hebt kweekkasjes met vakjes maar ook kweekkasjes met zweltabletten. Het is belangrijk dat de grond vochtig maar niet te nat is. Zaaien op deze manier kan het hele jaar door. Door klein te beginnen, zaai je als het ware voor. Als de zaadjes zijn ontkiemd en de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze buiten uitzaaien in de volle grond, in een grotere moestuinbak of in potten. Ze zijn dan groot en sterk genoeg om te overleven. Is het nog koud? Laat de plantjes dan langzaam wennen aan de buitentemperatuur.

Zaaien onder glas

Door te zaaien onder glas kun je eerder starten met je moestuin en het seizoen verlengen. Kies voor een formaat dat past in de tuin of maak een glazen kas op maat. Onder het glas wordt het al snel warm waardoor je plantjes snel groeien. Veel groentezaden zoals erwten, peulen, capucijners, raapstelen en spinazie kunnen in januari of in februari al onder glas geteeld worden. Je kunt ervoor kiezen om onder glas te blijven telen en hier ook te oogsten. Het is is ook mogelijk om de plantjes als ze groot genoeg zijn te verspenen in de volle grond Ook bij bloemzaden heb je de keuze om ze onder glas of direct in de volle grond te zaaien. Al in het eerste kwartaal kun je bijvoorbeeld cactussen, begonia’s en geraniums zaaien. Vanaf april kun je vrijwel alle bloemzaden gaan planten.

De kweekbak

aardbeien kweken in kweekbakJe kunt zaadjes ook kweken in grote kweekbak al dan niet met vakken. Deze kun je vaak bij tuincentra of doe-het-zelf-zaken kopen. Eventueel kun je in deze bakken ook zaaien in zaairegels. Gebruik potgond of speciale stek- en zaaigrond en je zaadjes groeien als kool. De kweekbak past altijd wel in een zonnig en beschut hoekje in je tuin of op het balkon.

Direct in de volle grond zaaien

De laatste mogelijkheid is om de zaadjes direct te zaaien in de volle grond. Om in de volle grond te zaaien is het belangrijk dat de grond goed is voorbewerkt en luchtig is. De meeste groentezaden, bloemenzaden en kruidenzaden kunnen vanaf april direct geplant worden in de volle grond in je tuin, moestuin of in je volkstuintje. Ga voorzichtig te werk bij deze kweekmethode. Om te voorkomen dat zaadjes wegspoelen, adviseren we om water te geven met een sproeikop. Dek de zaairegels af met een vliesdoek totdat de plantjes zijn ontkiemd en je zeker weet dat ze niet weer wegspoelen. Pas wel op bij nachtvorst. Dek de gekweekte zaadje dan af. In onze webshop kun je een zoekopdracht verfijnen door te kiezen voor zaaiperiode-buiten en de maand. Zo zie je in een oogopslag welke zaadjes je in die maand direct in de volle grond kunt planten.