Klavertje vier als leuk cadeau: wanneer zaaien?

Klavertje vier als leuk cadeau: wanneer zaaien?

Wie een origineel en kleurig cadeau zoekt om te geven, moet zeker eens aan het vrolijke klavertje vier denken. Maar wanneer zaai je en verzorg je je klavertje nu het best? Dat vertellen we je in deze blog. Onze handige tips helpen je om het beste uit jouw klavertje vier te halen!

Wat is een klavertje vier?

Een klavertjevier, klavertje vier of klavervier is een mutant bij de witte klaver met bladeren die uit vier deelblaadjes bestaan die doen denken aan de vorm van een kruis. Dat en de zeldzaamheid van het vinden ervan, zorgen ervoor dat allang gedacht wordt dat een klavertje vier geluk brengt.

Afhankelijk van verschillende milieufactoren wordt geschat dat klavertjes vier tussen 0,01 en 0,1 % voorkomen. Maar nog veel zeldzamer dan een klavertje vier zijn klaverbladen met meer of minder blaadjes dan drie of vier.

Omdat echte klavertjes vier zeldzaam zijn, wordt ook vaak klaverzuring verkocht. Dit lijkt op klavertjes vier, maar zijn strikt genomen geen botanische familie van elkaar.

Betekenis klavertje vier

Omdat het zo zeldzaam is om een klavertje vier te vinden en vanwege de vorm, staat het klavertje vier al vanaf de Middeleeuwen bekend als geluksbrenger. Zo staat het eerste blad van de klaver symbool voor hoop, het tweede blad voor vertrouwen, het derde blad voor liefde en het vierde voor geluk.

Het klavertje vier staat ook symbool voor de vier natuurelementen: Aarde, Lucht, Vuur en Water. Dit zijn de vier oerprincipes waaruit alles is opgebouwd en die we allemaal nodig hebben om in harmonie te zijn en te blijven.

Tot slot is het klavertje vier ook het nationale symbool van Ierland. De klaver werd volgens legendes gebruikt door Saint-Patrick, de beschermheilige van Ierland en de persoon die het Christendom naar Ierland bracht.

Waarom klavertje vier als cadeau?

Met haar vele symbolische betekenissen en zeldzaam te vinden vorm is een klavertje vier uitermate geschikt om cadeau te doen. Een geliefde, zakenrelatie of aanstaand bruidspaar geluk wensen met een aantrekkelijke en unieke gift? Een klavertje vier brengt de boodschap origineel en perfect over.

Hoe klavertje vier zaaien en planten?

Een klavertje vier is erg geschikt om zelf te kweken. Maar hoe lukt het zaaien, planten en verzorgen nu het best? Hieronder geven we een stappenplan om tot het beste resultaat te komen.

1. Uitzaaien

Zaai de zaadjes van de klavertjes vier uit in een pot met daarin wat vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt in verband met schimmels. Bedek de zaadjes met een beetje van dezelfde potgrond. Trek huishoudfolie over de pot en plaats deze op een warme plek, maar wel in de schaduw. Na ongeveer een week zal het eerste groen opkomen.

2. Verplaatsen

Wanneer het eerste groen is opgekomen (dus nog geen volgroeid blad), kunnen de klavertjes naar een ander plekje verhuisd worden. Haal dan het folie van de pot en zorg voor een zonnig plekje op de vensterbank. Veel zon is vanaf nu heel belangrijk voor het klavertje; het plantje gaat binnen snel dood als het te weinig zon krijgt.

3. Verzorgen

Het klavertje vier is in principe een makkelijke plant. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar pas op voor teveel vocht. In de regel geldt dat als de grond lichter begint te kleuren en op begint te drogen, dat het tijd is om water te geven.

Verwijder eventueel dode uitlopers en beschadigde bladeren. Gebruik in het eerste stadium alleen water en voeg geen kunstmest toe. Pas als er meerdere blaadjes zichtbaar zijn, kan er een lichte dosering kunstmest voor kamerplanten gebruikt worden.

Het grote verschil in de verzorging binnen en buiten zit ‘m in de hoeveelheid kunstmest die je toevoegt. Gebruik buiten twee keer de hoeveelheid vloeibare kunstmest als binnen. In beide gevallen is de hoeveelheid zon en gepaste hoeveelheid water die je geeft, het belangrijkst.

4. Verpotten

Als de pot te klein wordt, kunnen de plantjes na enige tijd verpot worden. Pas wel op dat je de wortels daarbij niet beschadigd. Na het verpotten blijft de verzorging hetzelfde.

Heb je enkele uitlopers, dus wortels die buiten de pot komen? Zorg ervoor dat deze in contact blijven met de potgrond. Anders sterven ze af omdat ze geen of niet genoeg voedingsstoffen meer binnenkrijgen.

Ook klavertje vier om te zaaien als cadeau?

Wist je dat we allerlei klavertjes vier in verschillende cadeauverpakkingen hebben?
Bekijk ons uitgebreide assortiment aan verschillende soorten en uitvoeringen van het klavertje vier als cadeau.