Koriander kweken in een notendop

Koriander kweken in een notendop

Koriander zaaien: hoe doe je dat?Koriander

De ideale zaaitemperatuur voor buiten in de vollegrond is 18 graden. Vanaf maart of april kun je alvast koriander zaaien onder glas. Voor het zaaien kun je het beste de bodem verbeteren met compost. Hierdoor blijft de grond losser en droogt hij niet al te snel uit. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor de groei van plant en zaad. Zaai de kruidenzaadjes op een zonnige plaats vlak onder het aardoppervlak in luchtige, goed doorlaatbare grond. Zorg ook dat de grond vochtig blijft. Na 16 dagen zullen de zaadjes ontkiemen en na zo’n 4 weken kun je al oogsten. Wil je steel, blad of wortel direct in je gerecht verwerken, oogst dan de plantjes bij een lengte van ongeveer 20 cm. Laat je de korianderplantjes doorgroeien, dan produceren ze uiteindelijk zaadbolletjes.

Van korianderzaad tot ketoembar 

Wil je dat de plantjes zaadjes gaan vormen? Strooi dan nogmaals op een aparte plek het korianderzaad uit. De zaadjes mogen best dicht naast elkaar uitgestrooid worden. Zo groeien ze dicht tegen elkaar aan, heb je een grotere oogst en kun je ze makkelijker ondersteunen bij de groei. Als koriander gaat bloeien (zo rond juli), krijgt de plant bloemen. Zodra de zaadjes in de bloemen grijsbruin kleuren en de bloemen gaan indrogen, wordt het tijd om te oogsten. Hang een bosje koriander op z’n kop en wacht tot de zaadjes vallen. Vang ze op in een pot. Deze vruchtjes kun je kneuzen en malen en zo maak je ketoembar, koriander in poedervorm. 

Toepassing van het kruidKoriander in gerecht

Wil je vooral weten in welke gerechten koriander thuishoort? Korianderblad gebruik je bij voorkeur vers in Aziatische, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse gerechten. Denk hierbij aan curry’s, soepen, sauzen en vleesgerchten. Korianderblad is ook heerlijk in dips zoals guacamole of salsa. Of gebruik het als finishing touch op je salade. De wortels geven nog meer smaak aan Indische curry’s. En (gemalen) korianderzaad is onmisbaar in bijvoorbeeld marinades, soepen en wildgerechten. Met de gemalen variant kun je eindeloos experimenteren in zowel zoete als pikante recepten. 

Kwalitatief kruidenzaad

Voor een goede oogst, heb je ook kwalitatief goed zaad nodig. Bij variërende weersomstandigheden schiet een korianderplant al gauw door. Met ons traaggroeiend type Marino voorkom je dat de plant snel doorschiet.  Zo heb je een gezondere bloei en een betere oogst. Het korianderzaad is biologisch geteeld, geschoond en verpakt. Wel zo verantwoord.

Heb je nog vragen over onze zaden? Neem dan contact met ons op of kijk op de website.