Kruiden drogen: stappenplan

Kruiden drogen: stappenplan

Staan de potjes oregano, dille en tijm weer op de boodschappenlijst? Dat is, wanneer je zelf kruiden droogt, niet meer nodig. Zelf verse kruiden drogen is niet alleen kostenbesparend, maar ook veel lekkerder. En laat het versterken van de smaak nou net het doel van kruiden zijn. Het enige wat je nodig hebt zijn verse kruiden, een schaartje, touw, iets om het aan op te hangen en een beetje geduld. Door zelf kruiden te drogen geniet je het hele jaar door van een smaakexplosie in elk gerecht, in je thee of op de bbq.

Tegen voedselverspilling

Tegenwoordig zijn we liever lui dan moe en dus is het verleidelijk om een in plastic verpakt bosje kruiden of een kant-en-klaar kruidenplantje bij de supermarkt mee te nemen. Maar hoe vaak gebeurt het dat je de helft niet gebruikt en het slap geworden bosje uiteindelijk weg kunt gooien? Zo zonde. Door de overgebleven kruiden te drogen voorkom je dit soort onnodige voedselverspilling. 

Zelf kruiden kweken

Nóg beter is natuurlijk om de kruiden zelf te kweken. Kruiden van de supermarkt zijn namelijk vaak supersnel en dicht op elkaar opgekweekt waardoor ze veel water en voedingsstoffen nodig hebben. Daardoor zijn deze kruiden vaak zwak en minder smaakvol. Wanneer je toch zo’n plantje koopt doe je er goed aan de kluiten uit elkaar te halen en de losse stukken te verdelen in een pot met voldoende potgrond. Zo geef je de kruiden de ruimte om te groeien. Maar wil je van je gerechten echt een feestje maken, dan raden wij aan om een kruidentuintje te beginnen. Een tuin heb je daar niet eens voor nodig, de vensterbank is al voldoende. Door zelf de kruiden vanaf het zaadje af aan op te kweken, produceer je kruiden die sterk en smaakvol zijn. En daarnaast is een zakje zaad een stuk goedkoper dan een paar losse potjes of bakjes met kant-en-klaar kruiden. Denk bij het kweken van kruiden aan het volgende:

  • Zorg dat je potjes hebt met gaten onderin en zet ze in een diep bord met een laagje water. Zo nemen de wortels zelf het water op.
  • Houd de planten binnen de perken door ze regelmatig te toppen. Wanneer ze doorschieten en gaan bloeien, gaat de smaak snel achteruit. Knip de bloemen dus zo snel mogelijk weg.
  • Zonlicht is essentieel voor kruiden. Zorg in ieder geval voor 3 tot 6 uur zon per dag. Dit komt niet alleen de groei, maar ook de smaak ten goede. 

Kruiden drogen: stap voor stap

Maar nu terug naar het drogen. Met het volgende stappenplan, komt dat helemaal goed. Gebruik je reeds geknipte kruiden? Begin dan bij stap 4.

  1. Wanneer je kruidenplantjes buiten groeien, is het slim ze in de ochtend te oogsten als de dauw net is opgedroogd. De kruiden zijn dan namelijk fris en stevig en de zon heeft dan nog geen tijd gehad om de aromatische olie die in het blad zit te verdampen.
  2. Pluk de kruiden niet met je handen, maar gebruik daarbij een schaartje en knip ze ongeveer 2 centimeter boven de potgrond of ten minste in het groene deel van de tak af. Op je handen zitten namelijk zuren waar sommige kruiden, waaronder basilicum, niet van houden.
  3. Laat de jonge blaadjes zitten, zodat daar weer nieuwe plantjes uit kunnen groeien.
  4. Spoel de kruiden vervolgens gelijk af onder de koude kraan, zodat ze geen kans krijgen om te verwelken. Droog ze daarna zorgvuldig af met keukenpapier.
  5. Pak een stukje touw en maak kleine bosjes. Zorg dat ze niet te groot worden, want anders geef je de middelste kruiden geen kans om te drogen. Hang de bosjes vervolgens aan een kruidenrek of kledinghanger met de toppen richting de grond. 
  6. Hang het kruidendroogrek of de kleerhanger met de bosjes kruiden in een droge ruimte uit het directe zonlicht. De zon heeft namelijk een negatief effect op de smaak. 
  7. Na enkele weken zullen de blaadjes crispy aanvoelen. Dat is het moment dat de kruiden volledig gedroogd zijn. Je kunt dan de blaadjes afritsen, maar je kunt natuurlijk ook het complete takje bewaren.
  8. Doe je eigen gedroogde kruiden in een luchtdicht potje en schrijf op een etiket de naam van het kruid en de oogstdatum. Et voila: je eigen gedroogde kruiden zijn klaar voor gebruik!

Welke kruiden kun je drogen?

Niet alle kruiden zijn even geschikt om te drogen. Bij kruiden met stevige stengels, zoals laurier, rozemarijn, salie, tijm en lavendel, heb je de meeste kans van slagen. Deze drogen het best en ze behouden de smaak, het aroma en de kleur het langst. Andere kruiden met ‘sappige’ stengels en blaadjes, zoals basilicum en peterselie kun je prima langer bewaren, maar leg ze dan bij voorkeur in de vriezer. Op die manier blijft de smaak beter behouden. Kruiden invriezen kan op twee manieren. Ten eerste kun je verse kruiden invriezen door de takjes simpelweg in een plastic zakje in de vriezer te leggen. Een andere manier is om de kruiden voor het invriezen fijn te hakken, in ijsblokvormpjes te doen en aan te vullen met olijfolie. Zo kun je de kruiden goed doseren en ontdooi je dus niet onnodig te veel kruiden. 

Kruiden drogen in de oven

Is dat handmatig kruiden drogen voor jou te veel gedoe? Dan kun je ook kruiden drogen in de oven. Dit gaat uiteraard een stuk sneller, maar de smaak vermindert er wel door. Wil je het toch een kans geven, leg dan de kruiden op een met bakpapier beklede bakplaat en zet je oven op de laagst mogelijke temperatuur. Check vervolgens ieder half uur hoe je kruiden eruit zien tot ze volledig gedroogd zijn. Dit varieert per kruid van 1 tot 4 uur.

Nog geen kruidenzaad in huis? In ons assortiment vind je allerlei soorten, van heel bekende namen zoals basilicum tot onbekende kruiden zoals hysop. Welk kruid staat er binnenkort op jouw vensterbank?