Leuke cadeautip: Vergeet-me-nietjes om te zaaien!

Leuke cadeautip: Vergeet-me-nietjes om te zaaien!

Voor wie op zoek is naar een origineel en leuk cadeau om te geven, zijn de vergeet-me-nietjes bij uitstek geschikt. Daarom gaan we in deze blog dieper in op wat vergeet-me-nietjes zijn én hoe je ze het beste kunt zaaien en oogsten. Met praktische tips helpen we om het beste uit deze bijzondere bloemenzaadjes te halen! 

Wat zijn vergeet-me-nietjes?

Met hun mooie, helderblauwe bloemen te midden van de ruwe, spitse middelgroene bladeren zijn vergeet-me-nietjes een aanwinst voor iedere tuin. De Griekse naam Myosotis betekent muis-oortje (mus + otis) en is vernoemd naar de muizenvormige bladeren van de vaste plant. Myosotis en de Nederlandse benaming ervan hebben dus eigenlijk niets met elkaar te maken.

Maar waar komt de naam vergeet-me-nietje dan vandaan? Daarover bestaan verschillende verhalen. De bekendste mythe gaat over een Middeleeuwse ridder die met zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen was. Hij probeerde een bosje bloemen te plukken, maar viel met zijn zware harnas in het water. De ridder verdronk, maar kon nog net de bloemen naar zijn lief gooien en ‘vergeet me niet’ roepen. Geen wonder dat de blauwe bloemen daarom wereldwijd en in verschillende talen doen denken aan romantiek, trouw en oneindige liefde.

Vergeet-me-nietjes als plant

Vergeet-me-nietjes zijn kortlevende vaste planten die enkele tientallen verschillende soorten kent die voorkomen in Europa, Azië, Afrika en Australië. Vergeet-me-nietjes zijn zowel geschikt voor natte gronden als voor een normale tuin, als bodembedekker, vijver-, balkon- of vaste borderplant.

Waarom vergeet-me-nietjes als cadeau?

Met haar onmiskenbare helderblauwe bloemen met een geel hart is het vergeet-me-nietje een onmisbare plant in de tuin. Bovendien bloeien de meeste soorten maar liefst van april tot juli omringd door mooie heldergroene bladeren.

Daarnaast is de bijzondere naam van de plant natuurlijk extra reden voor een origineel cadeau. Een geliefde, zakenrelatie of aanstaand bruidspaar verrassen met een aantrekkelijke en unieke gift? De zaden van de vergeet-me-nietjes in een speciaal bedrukt zakje zijn er bij uitstek geschikt voor!

vergeet-me-nietjes-zaaien-oogsten-verzorgen

Hoe vergeet-me-nietjes zaaien?

Vergeet-me-nietjes zijn erg geschikt om zelf te kweken. Maar hoe lukt dat nu het best? Hieronder geven we een stappenplan om daarbij tot het beste resultaat te komen.

1. Uitzaaien

Zaai de vergeet-me-nietjes uit in losse kalkhoudende en doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te droog en de plek niet te warm en licht beschaduwd is. De beste tijd om dit te doen is rond juni, juli of augustus. Plant de zaadjes zo’n 1 tot 3 mm diep en bedek ze daarna licht.

2. Verspenen

Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn, kunnen de vergeet-me-nietjes in zes à zeven rijen op bedden worden gezet. Meestal is dit in de periode tussen september en oktober. Afhankelijk van de grootte en soort gebeurt het verspenen op een afstand van 15 à 26 cm.

3. Verzorgen

Vergeet-me-nietjes zijn makkelijk inheemse planten. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Alleen het vochtig houden van de grond is vaak al voldoende

4. Beschermen

Het vergeet-me-nietje is niet altijd winterhard. Beter is het dan ook om de plantjes tegen aanhoudende natheid en zeer strenge winters te beschermen door ze goed af te dekken.

5. Uitplanten

Pas in de lente krijgen vergeet-me-nietjes hun definitieve plaats, omdat de planten dan gelijkmatiger in bloei komen en ook wat langer doorbloeien. Verplaats de vergeet-me-nietjes naar een halfbeschaduwde plek op 25 cm afstand.

6. Genieten

Vergeet-me-nietjes groeien snel en kunnen ongeveer een halve meter hoog worden met bloemen van ongeveer een centimeter doorsnee. Uit 1 gram zaad zijn wel tot 1500 plantjes te kweken. Vooral de blauwe bloemen met geel hart die het hele voorjaar bloeien zijn een lust voor het oog!

7. Vermeerderen

Schrik er niet van dat als de plant gebloeid heeft, deze vaak meteen doodgaat. In dat geval is het goed om de planten en het zaad even te laten drogen, de plant uit de grond te trekken en het zaad er uit te schudden. In dat geval zijn de vergeet-me-nietjes volgend jaar weer helemaal terug.

Ook vergeet-me-nietjes om te zaaien als cadeau?

Meer weten? Lees meer over vergeet-me-nietjes.

Direct lekker lang genieten van die mooie blauwe bloemen met een geel oog en frisgroene bladeren?
Bekijk ons uitgebreide assortiment aan verschillende soorten en uitvoeringen van de vergeet-me-nietjes.