Maak de tuin gezellig voor het voorjaar

Maak de tuin gezellig voor het voorjaar

Maak de tuin gezellig voor het voorjaar

BloemenzadenNu de eerste mooie lentedagen een feit zijn, willen we allemaal weer lekker naar buiten. Natuurlijk begint het ook te kriebelen om de tuin gezellig te maken. Je kunt verschillende dingen aanpakken om het buiten op te fleuren. Als basis geef je alles in de tuin eerst een goede poetsbeurt. Houd je ervan om te loungen op je terras? Met behulp van een hogedrukreiniger spuit je om te beginnen de terrastegels weer mooi schoon. In één moeite door reinig je de tuinmeubelen en geef je die waar nodig een onderhoudsbeurt. Hetzelfde geldt voor je schuur, tuinhuisje en schuttingen. Door de stralen van de lentezon begint het onkruid in de tuin ook flink te groeien. Om verspreiding van deze ongenode gasten voor te zijn, is het verstandig om die te wieden voordat ze bloemen en zaden vormen. 

Kleur aanbrengen  

Is je hele tuin aan kant? Dan is het tijd om er kleur in aan te brengen. Dit doe je bijvoorbeeld door je tuinmeubelen aan te kleden met tuinkussens in vrolijke dessins en heldere tinten. Je vindt die dit seizoen in alle kleuren van de regenboog. Je geeft het geheel een stijlvolle finishing touch met een parasol in een bijpassende kleurstelling. Maar je fleurt je tuin pas echt op met mooie lente- en zomerbloeiers. Die komen het beste tot hun recht in mooie potten en bloembakken. Je kunt die natuurlijk kant en klaar kopen bij tuincentra en huishoudwinkels. Ook kun je potten met een speciale buitenverf van een mooi uiterlijk voorzien en die laten matchen met de andere accessoires in je tuin. Ben je handig met hout, spijkers en een hamer? Dan kun je dit voorjaar jouw eigen bloembakken maken. Bij bouwmarkten en houthandels vind je alles wat je nodig hebt. De keuze in geschikte houtsoorten is enorm variërend van steigerhout voor een stoere en robuuste look tot Douglashout voor een meer landelijke stijl. Ook voorzien deze winkels je van handige tips en bouwtekeningen.  

Bloeiend lentefestijn Vergeet-me-nietjes

Om de potten, bloembakken en borders in de tuin tot één groot lentefestijn te maken, begin je in maart, april en mei met het zaaien van mooi gekleurde bloemen. Je kunt hiervoor tientallen soorten tuinzaden kopen. Er zijn zaden die per soort zijn verpakt maar er zijn ook zaadzakjes met een mix van verschillende soorten. Die hebben het leuke effect dat het een verrassing is welke bloemsoorten er gaan bloeien. Een van de leuke plantjes om in de tuin te zaaien, is het vergeet-me-nietje. Het heeft prachtige, kleine blauwe bloemetjes met gele hartjes. Vergeet-me-nietjes zijn gemakkelijk te kweken in de volle grond, in een bloembak of bloempot zolang de grond iets vochtig is. De bloemetjes bloeien erg lang en al vroeg in het seizoen. De plantjes en de bloemen kunnen goed tegen zowel de zon als tegen de schaduw. Het vochtig houden van de aarde is de enige verzorging die vergeet-me-nietjes nodig hebben. En dan is het natuurlijk tijd om plaats te nemen op je terras en onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van al het werk dat je hebt verricht.