Maak nu je moestuin winterklaar!

Maak nu je moestuin winterklaar!

 Deze tijd van het jaar is hèt moment om je moestuin onder handen te nemen. Er komen nog een aantal droge en zonnige dagen aan en dan is dit een mooi klusje. Je bent bent lekker in beweging en je tuin wordt netjes: zo vang je twee vliegen in één klap. Maak je moestuin alleen winterklaar als je zeker weet dat je in voorjaar weer verder gaat met zaaien.

Stappenplan: Hoe maak je je moestuin winterklaar?

Als al je groente is geoogst en je groentetuin er kaal bij ligt, kun je hem nu alvast klaar maken voor het nieuwe moestuinseizoen. In november is het vaak nog goed weer en bovendien is de grond nu vorstvrij. Dit werkt wel zo makkelijk.

Hierbij geven we een algemeen stappenplan. Als je een andere voorkeur hebt is dat natuurlijk ook goed.

  1. Onkruid verwijderen
  2. Omspitten
  3. Bemesten of composteren

Vergeet ook niet je tuingereedschap goed te reinigen en in te vetten, voordat het gaat overwinteren in de schuur. Zo is het je gereedschap alvast klaar voor het voorjaar.

Onderhoud tussen de teelt door

Kweek jij je groenten en kruiden het hele jaar door? Ruim dan tussen de oogstbeurten door de plantenresten op. Houd er verder rekening mee het wel nodig is om je moestuin nog te water te geven als er weinig neerslag valt. Om ziektes en plagen te voorkomen is teeltwisseling aan te bevelen. Kweek in vakken en schuif ieder jaar door. Het ene jaar kweek je je worteltjes op perceel één en het jaar erop kweek je ze in vak twee. En zo schuif je ieder jaar op.

Moestuintips voor de komende maand

De komende periode staat in het teken van de oogst van de wintergroenten. Vanaf november kan winterpeen en winterprei worden geoogst. Ook de winterandijvie, boerenkool, kalettes, de Langedijker witte kool en de spruitjes kunnen worden geoogst. Eventueel kun je voor boerenkool en spruitjes een eerste nachtvorst afwachten, dan smaken ze nog lekkerder.

In de volle grond of in een pot kun je winterharde kruiden zaaien, als kervel, munt en citroenmelisse. Kweek munt in een pot om woekering te voorkomen. Als je nog wat wilt gaan zaaien, dan kun je tuinboontjes proberen. Of kweek kiemgroente en kruiden in huis. Tuinkers is een kiemgroente die u heel goed binnenshuis kunt kweken. Houd hierbij rekening met de temperatuur en voldoende licht.

Groenbemesting: een moestuin metaformose

Om de bodem te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen, kun je voor jouw biologische moestuin ook groenbemesting toepassen. Op dit moment in het jaar is een groenbemester als winterrogge het meest geschikt. Dit gewas kan prima worden gezaaid na de groenterassen die u laat in het najaar oogst. Bovendien is winterrogge geschikt voor alle grondsoorten. Met een groenbemester bedekt u ook de bodem en krijgt onkruid geen kans. Zo voegt u meer groen toe aan de tuin en ligt uw moestuin er niet helemaal levenloos bij de komende winter.