Hoe maak je je moestuin klaar voor de winter?

Hoe maak je je moestuin klaar voor de winter?

De zomer is voorbij gevlogen en koude dagen staan alweer voor de deur. Tijd om een lekkere trui aan te trekken, de kachel voorzichtig aan te draaien en eens een kijkje te nemen in de moestuin. Hoe bereid je je moestuin voor op de winter? En zijn er nog groentes die je in de donkere maanden kunt verbouwen? In ons blog van deze maand vertellen we je welke leuke klusjes je in de herfst kunt doen om je wintermoestuin goed te onderhouden.

Onderhouden en wintergroenten zaaien

De wintermoestuin is vooral een moestuin in rust. In de winter heeft de grond de tijd om te herstellen en de voedingsstoffen weer aan te vullen voor het volgende jaar. Na de oogst doe je er goed aan de moestuin goed om te spitten en onkruid dat de kop op heeft gestoken te verwijderen. Nu er nog geen vorst in de grond zit laat de aarde zich nog makkelijk bewerken. Je kunt de wintermoestuin vanaf oktober bemesten met een mulchlaag van compost. De mulch wordt gedurende de winter opgenomen door de grond, waardoor de planten die je het volgende jaar zaait genoeg voeding in de bodem kunnen vinden. Werk je met een zandrijke grond? Wacht dan zo lang mogelijk met het bemesten (tot maart), anders spoelt het weg voordat de planten er gebruik van kunnen maken.

Wat kun je doen in de wintermoestuin?

  • Vorstgevoelige wintergroenten oogsten, als je dit niet al gedaan hebt.
  • Mulch toevoegen aan de plekken die leeg komen te staan.
  • Kwetsbare meerjarige planten beschermen tegen de kou om ze de winter door te helpen.
  • Onkruid wieden (tip: gooi het op de composthoop en maak er mulch van!).
  • Een koude bak aanleggen.

Heerlijke wintergroenten in de moestuin

Heb je in augustus nog lekkere wintergroenten zoals spinazie en paksoi gezaaid? Dan is dit het uitgerekende moment de oogst binnen te halen. Ook de radijsjes zijn rond deze tijd klaar voor de oogst. Ideaal om in de herfst mee aan het koken te gaan. In november kun je vervolgens de winterpeen en winterprei oogsten. Klaar met de oogst van wintergroenten? Dan kun je je alvast voorbereiden op het volgende jaar, bijvoorbeeld door een zaaikalender in huis te halen en alvast zaden in te slaan. In de winter heb je alle tijd om inspiratie op te doen en te bepalen wat je het komende jaar waar gaat zaaien. 

Tuinieren in de wintermoestuin? Leg een koude bak aan

In de herfst is het voor de meeste groentesoorten, ook de wintergroenten, te laat om in volle grond te zaaien. De Nederlandse winters zijn koud en nat, waardoor de meeste planten in de ruststand zullen gaan. Wil je toch graag verbouwen in de wintermoestuin? Dan kun je een koude bak aanleggen. Een koude bak is een afgekaderd stuk in je moestuin waar het warmer blijft dan in de open lucht. Leg je zo’n bak goed aan, dan zijn de planten die je erin verbouwt goed beschermd tegen de vorst en kunnen ze het maximale uit de zon halen. Een koude bak bestaat uit vier wanden en een doorzichtige plaat die over die wanden heen gelegd kan worden. Daarmee vorm je een soort kleine broeikas waarin wintergroenten veilig kunnen groeien.

Aan de slag met groenbemesting

Je kunt de grond van je wintermoestuin verrijken met biologische bemesting, compost of mulch, maar je kunt ook aan de slag met groenbemesting. De meeste groenbemesters zaai je als nateelt in september, maar er zijn ook soorten die je in oktober nog kunt zaaien. Kies in dat geval voor wintergranen zoals rogge. Die groenbemesters kun je vervolgens weer gebruiken als mulch om de bodem te voeden. De meeste bemesters vriezen in de winter vanzelf dood en vormen dan een natuurlijke mulchlaag.