Moestuin kalender: wanneer welke groenten en kruiden zaaien?

Moestuin kalender: wanneer welke groenten en kruiden zaaien?

Groeten en kruiden hebben elk hun eigen moment van inzaaien in de moestuin. Een kalender waarin precies staat aangegeven wat wanneer wordt ingezaaid en wanneer is onmisbaar voor de hobbytuinder.

In dit artikel wordt per maand aangegeven welke groenten en kruiden er gezaaid kunnen worden en waarom dit zo is. Tot slot een korte samenvatting wanneer groenten en wanneer kruiden worden gezaaid.

Moestuin kalender per maand

Januari

Indien de winter meevalt kunnen in januari de fruitbomen en -struiken geplant worden.

Daarnaast kunnen de tuinbonen, sla, zomerkolen en spinazie al in een warme kas of op de vensterbank worden gezaaid en gekweekt. Het is nog te koud om al in de volle grond te zaaien.

Februari

Ook de maand februari is de grond vaak nog te koud om direct gewassen in te kunnen zaaien en planten. De enige uitzondering hierop is de aardpeer. Deze knobbelige knol heeft zo goed als geen verzorging nodig en red het ook op zeer arme grond.

In de kas kan er al wel veel worden gezaaid deze maand. Denk hierbij aan erwten, aubergines, broccoli, prei, bloemkool, meloenen, komkommers, spinazie, sla, tuinbonen, tomaten, radijs, uien, paprika’s, pepers en spruitkool. Wel raden we een verwarmde kweekomgeving aan zoals een verwarmde broedstoof of zaaibak met bodemwarmte (de vensterbank dient hier prima voor in de woonkamer mocht je niet in het bezit zijn van deze attributen).

Zowel moestuingewassen als kruiden kunnen op deze wijze in de vensterbank worden voor gezaaid en later in het jaar de volle tuingrond in.

Maart

In maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, rapen, snijbiet, peultjes, prei, postelein, raapstelen en kapucijners. De temperatuur is dan hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven. Mocht de grond toch nog net iets te koud zijn. Je kunt de grond al voorverwarmen door deze vooral af te dekken met doorzichtig plastic voor een dag of tien.

De vensterbank kan deze maand de volgende groenten en kruiden al voorkweken: aubergine, komkommer, broccoli, paprika, peterselie, andijvie, postelein, prei, kervel en koolsoorten.

April

April is een echte zaai en plant maand. Plant de aardappels, aardbeien, asperges, bloemkool, broccoli en eerste slasoorten gerust in de volle grond. Uiteraard is de kas een veilige optie indien de maand koud uitvalt.

In de kas kan nu vrijwel alles worden uitgezaaid wat later in het seizoen in de volle grond kan worden uitgezet.

Mei

De gevoelige gewassen (zoals Aubergines, tomaten en paprika’s) moeten indien je deze planten buiten wilt uitzetten een paar weken in de kas worden gehouden. Ze kunnen al wel in de volle grond in een kas worden geplaatst.

Ook in mei kan er van alles worden gezaaid in de volle grond: erwten, wortelen, sla, radijs, rucola, spinazie, bietjes, broccoli en spinazie. Let er bij courgettes, komkommers, meloenen, sperziebonen en maïs op dat je zeker bent dat de nachtvorst achterwege blijft.

Juni

Feitelijk is juni de maand waarin alles, wat nog niet is geplant is, de grond in gaat. Deze maand is vanwege de vochtige aard en warme temperaturen ideaal voor je tuin. Halverwege deze maand moet alles gepland zijn, daar de rest van de zomermaanden minder ideaal zijn om nog te starten met planten.

De gewassen die snel gaan groeien als ze korte of koude dagen beleven, zoals bijvoorbeeld, witlof, andijvie en Chinese kool, kunnen in juni worden gezaaid.

Juli

Gebruik de lege bedden van je moestuin voor het zaaien van groenten als radijs, rapen, pluksla, postelein, spinazie, tuinkers, rapen, wortelen, andijvie, paksoi en Chinese kool.

Augustus

De maand augustus is de maand waarin je gaat zaaien voor volgend jaar. Snijbieten, lente-uitjes en kolen lenen zich hier goed voor.

Verder kunnen sla, spinazie en radijsjes deze maand nog gezaaid worden voor het lopende seizoen. Als extra tip adviseren we om in lege vakken mosterd te zaaien. Dit verbeterd de vruchtbaarheid van je moestuin.

Aardbeien, (herfst)bloemkool, winterprei, paksoi kunnen in augustus nog in de grond worden geplant.

September

Deze maand kan je voor het laatst radijs, tuinkers, snijsla en rucola zaaien. Verder kunnen spinazie, kropsla en veldsla worden gezaaid.

De rabarber kan worden geplant. Let er hierbij op dat ze heel veel ruimte nodig hebben. (minimaal een meter uit elkaar).

De knoflooktenen kunnen de grond in voor nieuwe knoflook volgend jaar en de eerste uitjes kunnen de grond in voor volgend jaar. Let er wel op dat je de juiste soort te pakken hebt, niet alle rassen zijn hier geschikt voor en ook moet de plek waar ze worden geplaatst beschut zijn en voorzien van een goede waterhuishouding.

Oktober

Halverwege oktober begint de tijd die zeer geschikt is om de fruitbomen te planten. Deze periode gaat door tot de grond bevriest. Let erop dat veel fruitbomen niet tweeslachtig zijn en zichzelf dus niet kunnen bevruchten.

Ook in oktober kunnen in de kas nog groenten worden gezaaid en de knoflook kan in de grond aan het einde van deze maand. In de kas zullen witte en Savoie kool en kropsla nog prima groeien.

November

De sjalotten en knoflook kunnen nog steeds in de grond worden geplant. Let er wel op dat het die dagen niet vriest.

Indien je een beschutte warme tuin hebt kan je tuinbonen voor de overwintering zaaien, anders beter wachten tot het voorjaar. 

December

De wortelkluiten van de rabarber kunnen in december worden geplant, zorg er wel voor dat er een emmer op wordt geplaatst (met steen om te voorkomen dat deze niet wegwaait). Voor de zeekool geldt hetzelfde.

Daarnaast kunnen de knollen van de aardperen in de grond.

Zaaien is in december in de volle grond niet meer mogelijk, maar in de kas kan nog genoeg. Denk aan kruiden en spinazie.

Tot slot een tweetal korte samenvattingen

Wanneer groenten zaaien

Feitelijk kan je heel het jaar met de moestuin aan de gang. Heb je de beschikking over een kas dan kunnen al heel vroeg in het jaar daar de eerste zaaiingen in worden uitgezet. In de volle grond willen de meeste gewassen vorstvrij weer. Toch zijn er uitzonderingen dus de gehele kalender of althans de groenten van jouw voorkeur per soort bestuderen is een korte maar goede investering.

Wanneer kruiden zaaien

Voor kruiden geldt veelal hetzelfde als voor groenten. Bedenk dat de vensterbank in de keuken heel goed dienst kan doen als ‘kas’. Zo zijn de kruiden voor in de keuken direct binnen handbereik en heel het jaar beschikbaar.