Moestuintips: dit kun je doen in oktober

Moestuintips: dit kun je doen in oktober

Hoewel we nog genieten van een heerlijke nazomer, is de herfst toch echt begonnen. En dat betekent: werk aan de winkel in de moestuin. De piektijd qua oogsten is dan wel voorbij, maar dat betekent niet dat er niks meer uit de grond komt. Ook is oktober dé maand om je moestuin winterklaar te maken. En je zou het misschien niet verwachten, maar er is ook genoeg om te zaaien. Na het lezen van dit blog heb jij weer genoeg inspiratie om volop aan de gang te gaan in je moestuin.

Oogsten in oktober

Mits je het juiste teelt, is er in oktober nog genoeg uit de grond te halen. Denk bijvoorbeeld aan andijvie, bieten, verschillende kolen, courgetten, spinazie en wortelen. Verder doe je er goed aan om vorstgevoelige kruiden, zoals bieslook en peterselie, uit te graven en binnen in een pot te bewaren. Wat je ook naar binnen kunt halen, maar dan voor de sier, zijn pompoenen. Wanneer er scheurtjes in de stelen verschijnen en de stelen aanvoelen als kurk zijn ze klaar om geoogst te worden. Snij er een gezichtje in of zet verschillende maten of kleuren in een leuke opstelling en jouw huis of tuin is helemaal herfstproof.

Je moestuin bemesten in het najaar

Doordat nachtvorst op de loer licht kan er weinig in de volle grond gezaaid worden. Daar is echter een uitzondering op: winterrogge. Heb je hier nog nooit eerder van gehoord? Dat is niet gek. Winterrogge zaai je namelijk niet voor eigen consumptie. Het wordt gebruikt als groenbemester. De wortels van winterrogge zorgen ervoor dat voedingsstoffen minder makkelijk uitspoelen en beter behouden blijven en dat de bodemstructuur verbetert. Wanneer je in het voorjaar de moestuin klaar gaat maken voor het komende seizoen, spit je de winterrogge weer onder de grond. Zo creëer je gemakkelijk een vruchtbare bodem voor je nieuwe plantjes.

Naast winterrogge is er nog één uitzondering op de regel en dat is knoflook. Oktober is zelfs de maand bij uitstek om knoflook te zaaien. Knoflook heeft namelijk een koude prikkel nodig om uit te groeien tot een goede bol, net als andere bloembollen zoals de tulp.

Een bak warmte

Hoewel er dus officieel maar twee planten zijn die je kunt zaaien in oktober, brengt de koude bak daar verandering in. In plaats van twee worden dat er ineens tientallen. Met een koude bak zijn je planten namelijk beschermt tegen regen en kou en daarnaast krijgen ze genoeg licht en zelfs een beetje warmte. Door het gebruik van een koude bak verleng je het moestuinseizoen nog even en kun je ook wanneer het hartje winter is genieten van je eigen gekweekte groente. In je koude bak kunnen verschillende groenten:

Nog meer inspiratie nodig? Pak de zaaikalender erbij!

Klusjes voor in oktober

Naast oogsten, bemesten en zaaien, leent oktober zich ook uitstekend voor andere klusjes:

  • Haal pepers en paprika naar binnen om te overwinteren (want: meerjarige planten).
  • Hoog de grond rondom de stam van spruitkolen en boerenkolen een beetje op om te voorkomen dat ze scheef gaan groeien.
  • Haal alle hulpstukken, zoals bamboestokken naar binnen.
  • Bescherm je bodem tegen vrieskou door een mulchlaag.
  • Maak alvast een moestuinplan voor volgend jaar.
  • Lok egels naar je tuin door een rommelhoekje met bladeren en takken te maken. Egels zijn namelijk niet alleen heel schattig, maar ook erg nuttig. Ze eten soms wel tientallen slakken per dag.
  • Bewaar bieten, penen en knolgewassen in een bak met zand op een droge en koele plek. Snij daarvoor het loof net boven de knol af en zorg dat ze van boven tot onder met zand bedekt zijn. Zo houd je ze tot drie maanden goed.