Nieuw zaaiseizoen. Sla uw zaden in!

Nieuw zaaiseizoen. Sla uw zaden in!

De winter is bijna voorbij, de vogels zingen al over lente. De temperatuur stijgt en de grond wordt warmer. Dit is de tijd om je zaden in te slaan. In onze ervaring een van de leukste momenten van het jaar. Het plannen van het nieuwe zaaiseizoen, het inlezen over zaden en het uitkiezen van specifieke groenten, kruiden of bloemen. Het is een ‘tuinfeest’. Welke zaden zijn en komen er in de aanbieding? Hou het aanbod goed in de gaten en sla je slag.

zaden kopen en kweken

Vroeg aan de slag: zaaien én oogsten

Het voorjaar is nog maar amper begonnen, maar toch ga je aan de slag. In maart kun je je vroeg gezaaide sla, radijs, spinazie, waterkers, rabarber en tuinzuring al oogsten. Ook is dit de tijd om de rabarber, radijs en spinazie opnieuw te planten, samen met de andere gewassen: wortelen, doperwten, snijbiet, prei, peultjes, spruitjes, kapucijners, raapstelen, herfst- en winteruien, postelein en tuinkers. Op de vensterbank is het tijd voor turfpotjes met andijvie, aubergine, broccoli, kervel, komkommer, paprika, peterselie, postelein, prei en kool.

Pak het goed aan

Werk je hard aan je moestuin, dan is er niets mooiers dan en hoge opbrengst. Daarom wil je op het juiste moment de juiste handelingen plegen. Het is verstandig een zaaikalender bij te houden, zodat je al je verschillende gewassen de beste kans geeft. Hiervoor kun je uitgebreide zaaikalenders raadplegen, op maand en bloem- of plantensoort. Nuttige informatie vind je verder op deze website, zoals het uitgebreide online magazine. Ook geven wij je als liefhebbers natuurlijk graag advies vanuit onze eigen ervaring met zaden.

sla zaaien en kwekenHoe is de houdbaarheid?

Als gevorderde moestuinbeheerder gebruik je niet altijd evenveel zaden. Zo gebeurt het al snel dat je zaden overhoudt. Gelukkig zijn veel van deze zaden later te gebruiken. Hierbij is de kiemkracht bepalend voor het percentage zaden dat succesvol groeit. Bepaalde zaden kun je niet lang bewaren, zoals spinazie- en slazaden. Andere zaden, zoals radijs en erwt, kun je juist jarenlang bewaren. Met een kiemtest kom je erachter welke zaden nog de moeite van het zaaien waard zijn. Leg hiervoor wat zaden tussen vochtige stukjes keukenpapier, in een afgesloten luchtdicht bakje.

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan met groenten, kruiden en/of bloemen? Bestel dan direct je zaden bij Allezadenkopen.nl, hier vind je alle zaden!