Ontdek de eindeloze opties met de zonnebloem (en haar pitten)

Ontdek de eindeloze opties met de zonnebloem (en haar pitten)

Niks geeft een ultiemer zomergevoel dan op een zonnige dag langs de mooie bloemenvelden door de Provence in Frankrijk rijden. Dit heerlijke gevoel wordt natuurlijk mogelijk gemaakt door maar een ding: de zonnebloem. Hoe geweldig is het dat deze bloem in Nederland ook bloeit? In deze blog maak je kennis met allerlei mogelijkheden van deze zonnige bloem.

Wat zijn de eigenschappen van de vrolijke bloem?

Een zonnebloem (Helianthus annuus) staat bekend om haar grote, harige stelen met een grote gele bloem en een donker hart. De bloem staat ook wel symbool voor liefde en vrolijkheid. Ze kunnen tot wel drie meter hoog worden. De zonnebloem is een eenjarige plant en behoort tot de composietenfamilie. Het is een opvallende verschijning, omdat hij meedraait met de zon. Iedere nacht draait de bloem weer terug naar het oosten, zodat hij alle zonnestralen meepakt. Zonnebloemzaadjes kunnen gezaaid worden van half april tot eind mei. De bloemen groeien snel en staan met een beetje geluk tot wel drie maanden in bloei. De periode juli tot oktober is dus de beste tijd om langs de bloemenvelden te rijden en te genieten van het adembenemende uitzicht.

Hoe herken je de verschillende soorten van de zonnebloem?

Hoewel de zonnebloem met een gele bloem en een donker hart veruit het meest wordt aangevoerd, zijn er ook andere variaties in kleuren. Zo bestaan er zonnebloemen met een geel of bruin hart en oranje, rode of citroenkleurige lintbloemen. Ook zijn er verschillen in de lengte van de stelen. Wij sommen een paar van onze favorieten voor je op:

  • Helianthus annuus: de welbekende hoge gele zonnebloem.
  • F1 Kong: de King Kong onder de zonnebloemen: perfect voor het houden van wedstrijden, omdat het een echte reuze zonnebloem is met veel grote bloemen aan de top van elke steel.
  • Teddy Bear: zonnebloemsoort met extra goed gevulde gele bloemen. Deze soort is erg populair onder kinderen, omdat de gele bloem er plukbaar uitziet.
  • In een echte kleurrijke, zonnige tuin mag de mix van de avond zonnebloemen zeker niet ontbreken: een prachtige samenkomst van de gele, rode en oranje zonnebloem.

Verschillende soorten zonnebloemzaadjes kopen? Bekijk de opties op onze website.

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Als de zaadjes voor de zonnebloem in huis zijn is het tijd voor de volgende actie, namelijk: het zaaien! Niets leuker dan de voortgang bekijken van een zelf opgezet project. Vooral als dat met de meest zonnige bloemen is. Wij vertellen je graag hoe je dit het beste kunt doen. De perfecte periode voor het zaaien van zonnebloemzaadjes is van half april tot en met mei. Allereerst is het belangrijk om een goede plek uit te zoeken. Een zonnebloem kan erg hoog worden en houdt niet van wind. Om deze reden raden we aan om ze te zaaien langs een schutting of huis. De naam zegt het al: een zonnebloem groeit het beste in de zon. Zoek daarom een plek uit waar een groot deel van de dag de zon schijnt. Als je een geschikte plek hebt gevonden, is het tijd om de zonnebloempitjes te zaaien. 

Zet jouw tuin in bloei

Een zonnebloem groeit op bijna elke grondsoort, maar in een grondsoort met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5 doet ze het het beste. Zaai de pitjes verspreid uit op een zaaibedje en gooi er vervolgens een laagje aarde overheen. Na vijf à zes weken zijn de zaadjes van de zonnebloem ontkiemd en klaar om uitgeplant te worden. Plaats de plantjes ongeveer 40 cm uit elkaar en doe dit niet te diep. Tijd om jouw tuin in bloei te zetten! Een zonnebloem is erg makkelijk en heeft, naast het wekelijks vochtig houden en het afschermen tegen wind, nauwelijks verzorging nodig. Het enige wat je gedurende de drie bloeimaanden hoeft te doen, is genieten. 

Zo haal jij (letterlijk) het beste uit de zonnebloem

Als het bloeiseizoen op zijn einde loopt, is het tijd voor de volgende fase. Hoewel het mooie, zonnige beeld verdwijnt en de velden weer leeg worden, is de levensloop van de zonnebloem nog zeker niet op zijn einde. Wat kun je allemaal met een zonnebloem doen?

  • Allereerst kun je ze op vaas zetten. Op het moment dat de bloem bijna open is, knip je de steel schuin af. De vaten van de zonnebloem gaan open staan, waardoor ze water opnemen en in bloei gaan staan.
  • Wil je langer van je zonnebloem genieten? Wacht dan met oogsten tot ze is uitgebloeid. Als de zonnebloemzaadjes rijp worden en de grote bloem begint te hangen, kan ze afgesneden worden om daarna op haar kop gehangen te worden, waarna de zaadjes opdrogen en eruit gehaald kunnen worden.
  • De zaadjes van de zonnebloem kunnen vervolgens gebruikt worden als voer voor dieren. Met name onder vogels zijn de zonnebloempitjes populair.
  • De zaadjes van de Zonnebloem zijn niet alleen bestemd voor vogels, je kunt ze namelijk ook zelf eten. Zonnebloempitten worden veel gegeten en zijn verwerkt in onder andere granola, brood en bakolie. Je kunt ze rauw, geroosterd of gefrituurd eten. Weet jij al in welk gerecht jij zonnebloemzaadjes gaat verwerken?
  • Wil je volgend jaar weer genieten van het prachtige, zonnige uiterlijk van de zonnebloem? Gebruik de zonnebloemzaadjes dan om nieuwe zonnebloemen te planten!

Zonnebloemzaadjes online bestellen

Enthousiast geworden van de vele mogelijkheden met de zonnebloem? Bij Allezadenkopen.nl heb je keuze uit een groot assortiment zonnebloemzaadjes. Wij bieden jou gratis verzending vanaf €20,- in Nederland en snelle levering is gegarandeerd. Bekijk het aanbod op onze website en zet jouw tuin in bloei.