Veelzijdig en supergezond: peterselie kweken doe je zelf

Veelzijdig en supergezond: peterselie kweken doe je zelf

Peterselie zaaien: handige tips voor een rijke oogst

BladpeterselieHet kweken van peterselie kan op verschillende manieren. Iedereen kan het. Hoe je woonsituatie ook is, er is altijd wel een plekje om peterselie te kweken. Binnen op de vensterbank of in een serre zaai je in een bloempot of moestuinbak. Buiten kun je peterselie kweken in een kas, in de volle grond, in een pot of in een mini-kweekbak. Het is mogelijk om al vroeg te starten met zaaien. De ideale periode is vanaf half februari (wel onder glas) tot en met eind mei. Als je binnen gaat voorkweken, kun je de plantjes zo eind april uitplanten in de volle grond. Het kweken van peterselie is niet moeilijk. Maar een beetje hulp is nooit weg. Met deze tips krijg je gegarandeerd een gezonde en volle oogst:

  • Kies een plekje dat zowel zon als schaduw heeft. 
  • Zorg voor luchtige, goed doorlaatbare grond.
  • Let er op dat de grond bij extreme droogte voldoende vochtig blijft.
  • Een peterselieplant vraagt veel ruimte, houd hier rekening mee als je plantjes gaat verspenen.
  • Verwijder regelmatig onkruid om groei te bevorderen.
  • Laat bij de oogst altijd iets van takjes en blad aan de plant, zo groeit de plant door. 

Peterselieplanten zijn tweejarig. Ook bij een late zaaiperiode kun je nog lang oogsten, zeker met de de zachte winters van tegenwoordig. 

Hoe bewaar je peterselie?

Bladpeterselie op gerechtPeterselie bewaren hoeft niet als je het zelf kweekt. Je kunt het vers van de plant knippen als je het nodig hebt. Wil je toch een restje peterselie bewaren? Dan zet je bij voorkeur de takjes in een kopje met een beetje water. Je kunt de peterselie ook in een vochtige keukenpapiertje wikkelen en het in de groentela van de koelkast leggen. Zo blijft het ongeveer 1-2 weken goed. Ook kun je verse peterselie invriezen. Na het afspoelen en droogdeppen, stop je de takjes in een diepvrieszakje en vervolgens in de vriezer. Oogst iedere keer wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je veel hoeft te bewaren. Oogst je meer, maak dan je familie, buren en vrienden blij met je zelfgekweekte peterselie. Restjes peterselie kun je ook toevoegen aan een kruidenthee, maak er een kruidenboter van of verwerk het in groentesap. 

Welke soorten kun je zaaien?

Met de zaadjes van Allezadenkopen.nl is peterselie zaaien heel eenvoudig. De zaden zijn van hoge kwaliteit, waardoor een goede en gezonde groei mogelijk is. Ons assortiment biedt je voldoende keus. Alle soorten doen het goed in de volle grond maar ook in potten. Welke peterselie ga jij zaaien?

  • bladpeterselie (snijpeterselie): grofbladige peterselieplant, zeer aromatisch, hoger vochtgehalte, hoger etherisch oliegehalte.
  • Krulpeterselie: type moskrul, fijne, hartige smaakversterker, geschikt voor garnering en versiering, kan jaarrond worden geoogst.
  • Wega krulpeterselie: verbeterde uitvoering van de gewone krulpeterselie
  • Peterselie, biologisch geteeld: zaadjes die op biologische wijze zijn geteeld, geschoond en verpakt, kan goed overwinteren
  • Wortelpeterselie: de smaak van de wortelpeterselie ligt tussen knolselderij en pastinaak in en is heerlijk in soepen, stamppotten, sauzen en curry, de krulblaadjes gebruik je zoals je krulpeterselie toepast.