Waarom een moestuin jouw goede voornemens uit laat komen

Waarom een moestuin jouw goede voornemens uit laat komen

De decembermaand staat niet alleen gelijk aan lekker eten en samenzijn met familie en vrienden. Het is ook een uitgelezen moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Waar ben je dankbaar voor? En wat zijn jouw goede voornemens voor het komende jaar? Goede voornemens, je doet eraan of je vindt het verschrikkelijk. Veel mensen die er met goede moed aan begonnen zijn, gooien de voornemens binnen een maand alweer overboord. Maar wat kan het kwaad om even stil te staan bij waar je naartoe wilt en hoe je dat kunt bereiken? Wil je iets bedragen aan je eigen gezondheid, de plastic soep of de planeet? Dan is een moestuin daar de perfecte oplossing voor. Het is niet voor niets dat de moestuin zo populair is geworden. In dit blog lees je alles over deze en andere voordelen van de moestuin.

Lekker gezond

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan onze gezondheid. We snoepen gezonder en veganistisch eten is inmiddels helemaal ingeburgerd. Een moestuin past perfect in dat plaatje. Want wanneer groenten en fruit vers geoogst zijn bevatten ze de meeste vitamines en mineralen. Je snapt het al, wanneer ze een lange weg af moeten leggen - wat voor de meeste groenten in de supermarkt geldt - bevatten ze dus minder voedingsstoffen. Daarnaast is het wroeten met je handen in de aarde een goede manier om je hoofd leeg te maken en stress te verminderen.

Puur natuur

Koop je jouw groenten en fruit in de winkel, dan heb je grote kans dat er pesticiden op zitten. En dat baart steeds meer mensen zorgen. Want hoe gezond is ons eten eigenlijk nog? Met een moestuin heb je de regie zelf in handen. Jij bepaalt zelf of en welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt. Wil je het zo biologisch mogelijk houden, maar kom je van een bepaald insect echt niet af? Brouw dan heel gemakkelijk een eigen bestrijdingsmiddel met natuurlijke ingrediënten. Lees daarvoor de blog met moestuinweetjes. 

Goed voor de knip

Een zakje broccolizaad kost bij ons €3,50. Daar haal je op dit moment in de supermarkt nog geen drie broccoli’s voor. En geloof ons, er zitten meer dan drie zaadjes in zo’n zakje.Tel uit je winst! Heb je veel groenten en fruit over? Dan is weggooien natuurlijk geen optie. Gelukkig kan je er ook nog heel veel andere dingen mee. Naast dat je er een vriend of buur blij mee kunt maken, kun je de groenten of fruit ook heel goed invriezen of fermenteren. Zo kun je zelfs maanden later nog plezier hebben van je eigen oogst.

Eten met de seizoenen

In de supermarkt zijn alle soorten groenten en fruit vrijwel het hele jaar door te krijgen. Een groot deel van ons eten legt namelijk een hele wereldreis af voordat het op ons bord terecht komt. Daardoor hebben we eigenlijk geen idee meer welke groenten seizoensgroenten zijn en wat er precies wel en niet uit Nederland komt. Door een moestuin ben je je daar weer veel bewuster van en weet je precies wat er uit de Nederlandse bodem komt en wat niet.

Blije planeet

Het klimaat verandert in rap tempo. We willen allemaal iets bijdragen om de aarde te ondersteunen, maar weten vaak niet hoe. De oplossing is heel simpel: neem een moestuin! Een moestuin zorgt ervoor dat je minder groenten in de supermarkt koopt en dus minder plastic in huis haalt. Daarnaast hoeft je eten niet uit het buitenland geëxporteerd te worden voordat het op je bord terecht komt waardoor de uitstoot van broeikasgassen door transportvoertuigen beperkt blijft.