Waarom tuinieren goed is voor de geestelijke gezondheid

Waarom tuinieren goed is voor de geestelijke gezondheid

Er zijn veel tuinmomenten die je het leven laat waarderen. Veel mensen zullen je vertellen dat hun tuin hun “happy place” is, of de plek waar ze naartoe gaan om hun batterij op te laden. Het goede nieuws is dat er steeds meer bewijzen zijn dat tuinieren gunstig kan zijn voor je geestelijke gezondheid. We bespreken enkele redenen waarom tuinieren een enorm voordeel is voor onze hersenen.

De link tussen tuinieren en geestelijke gezondheid

In onze snelle wereld van technologie en de constante stroom van informatie worstelen veel mensen met angst en depressie. Zelfs als je niet hebt geworsteld met je eigen mentale gezondheid ken je waarschijnlijk iemand die dat wel heeft gedaan.

In 2013 werd  in het Mental Health Review Journal een artikel gepubliceerd over het verband tussen tuinieren en geestelijke gezondheid. Uit een onderzoek bleek dat er sprake was van verminderde symptomen van depressie en angst, minder stress en een beter humeur.

Tuinieren is ook een geweldige manier om contact te maken met andere tuinliefhebbers. Je kunt zoveel over planten leren door te praten met een buurman of iemand op je plaatselijke kwekerij. Je maakt daardoor contact met anderen en als je met tuinieren succes hebt, kun je zelfs je oogst delen met vrienden, buren en familie.

De positieve invloed van fysieke activiteit

Of het nu gaat om het verplaatsen van boomstammen, het sjouwen met een gieter of om het rondrijden met een volle kruiwagen, er zijn veel tuinactiviteiten die kunnen helpen uw fysieke gesteldheid te verbeteren.

Groene ruimtes kunnen je mentale gezondheid verbeteren

Het is niet alleen het werken in de tuin dat je mentale welzijn kan verbeteren, studies tonen ook aan dat alleen al het verblijf in groene ruimtes een positieve invloed kan hebben op je welzijn. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat mensen die verhuizen naar groenere stedelijke gebieden een beduidend betere mentale gezondheid ervaren. 

Een onderzoek in Wisconsin toonde ook een positief verband aan tussen meer groen in de woonomgeving en mentale gezondheid. Bewoners in die wijken hadden minder last van depressies, angsten en stress.

Het lijdt geen twijfel dat tuinieren ons gelukkiger en meer tevreden maakt maar het kan volgens wetenschappers ook een positief effect hebben op de geestelijke gezondheid en het welzijn. Bovendien krijg je door werken kan in de tuin elke week een gezonde portie beweging.

Dus door tuinieren houd je je geestelijke gezondheid onder controle, bovendien verbouw je ook nog eens je eigen gezonde voedsel. Nou, als dat geen win-win situatie is!

Dus begin meteen. Grijp een schop, bestel zaden en ga planten. Pak deze ​​nieuwe hobby op of blaas de oude nieuw leven in.