Wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen en stekken van basilicum?

Wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen en stekken van basilicum?

Basilicum verzorgen en stekken

Ben je dol op koken, dan kan een basilicumplant in je keuken of tuin niet ontbreken. Je kunt zelf basilicum zaaien, maar je kunt de plantjes ook kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Basilicumblaadjes kun je goed gebruiken in een salade, op een zomerse pasta of een pizza, maar je kunt er ook eenvoudig je eigen pesto van maken. Altijd handig zo’n kruidenplantje binnen handbereik te hebben. Maar hoe kun je basilicum verzorgen? En is het ook mogelijk basilicum te stekken? In dit blog vertellen we je meer!

basilicumplant

De kunst van basilicum verzorgen

Heb je wel eens zo’n basilicumplantje in huis gehad, dan weet je dat het aardig wat liefde en zorg nodig heeft om lang mooi en fris te blijven. Het is een vrij kwetsbare plant, die al snel de blaadjes laat hangen. Basilicum verzorgen is gelukkig geen grote klus, wanneer je weet wat je plant nodig heeft. Zorg je goed voor je basilicumplant, dan zal hij vaak nieuwe blaadjes maken en kun je er lekker lang van genieten in de keuken. Hieronder zetten we wat verzorgingstips op een rijtje.

Basilicum verzorgen: de basics

  • Heb je je basilicum zelf gezaaid? Zorg dan dat je hem op tijd verpot naar een groter potje wanneer de plant dat nodig heeft. Zo hebben de wortels genoeg ruimte om zich te ontwikkelen.

  • Ook een gekochte basilicumplant kun je na aankoop het beste in een ruimere pot plaatsen.

  • Zet je basilicum in een pot met een gat in de bodem. Zo kun je hem van onderaf water geven. Daar houdt hij van!

  • Zorg dat je plant genoeg daglicht krijgt, maar geen volle zon.

  • Laat de plant zijn blaadjes hangen? Geef hem dan water. Basilicum heeft zeker in de warme maanden regelmatig water nodig.

  • Basilicum verzorgen doe je door de bloemetjes die je plantje produceert af te knippen. Dat zorgt ervoor dat de plant zijn energie steekt in de blaadjes.

Met deze tips is basilicum verzorgen geen moeilijke taak! Je kunt het plantje oogsten door er wanneer nodig blaadjes van af te halen met een kleine, schone schaar. Die blaadjes kun je kakelvers gebruiken in je mediterrane gerechten.

Basilicum stekken, hoe doe je dat?

Heb je een mooie basilicumplant staan, en wil je die graag vermeerderen om stekjes weg te kunnen geven aan vrienden of familie? Basilicum stekken is eenvoudiger dan je denkt! Ook hiervoor heb je een schone schaar nodig. Zorg dat je basilicum groot genoeg is om te stekken: de stengels moeten zo’n tien centimeter lang zijn. Zoek zo’n stengel en knip hem af. Verwijder vervolgens de onderste paar blaadjes. Je kunt op twee manieren basilicum stekken: door het stengeltje in volle aarde te planten, of door het in water te zetten.

Basilicum stekken op water

Ga je basilicum stekken op water, dan kun je goed in de gaten houden hoe de wortels zich ontwikkelen en geef je de plant de tijd om te herstellen voor je hem in de aarde zet. Ververs het water regelmatig, zodat het stekje altijd schoon water tot zijn beschikking heeft. Zet het stekje op een plek waar het genoeg daglicht krijgt. Binnen een paar weken groeit het stekje een nieuw wortelnetwerk aan, waarna je het in de volle grond kunt planten. Dat kan buiten in een bak of in de moestuin, of binnen achter het keukenraam. Zorg ervoor dat je de aarde een aantal dagen goed vochtig houdt, zodat de wortels kunnen wennen aan de nieuwe omstandigheden. Zo heb je door je basilicum te stekken in een handomdraai een nieuwe plant!