Zelf rode of gele tomaten kweken

Zelf rode of gele tomaten kweken

Niets is leuker dan je eigen groenten kweken. Het geeft veel voldoening om tomatenzaad uit te zien groeien van een kleine zaailing tot een plant die vol staat met vruchten. Nog fijner is het om die tomaten vervolgens in de keuken te gebruiken: een pasta van zelfgekweekte tomaten smaakt nou eenmaal het beste. Tomaten kweken is niet alleen leuk, het is ook vrij makkelijk. Je kunt een tomatenplant in het tuincentrum kopen, maar mooier is om tomatenzaad in huis te halen en zelf te beginnen. Je hebt een grote keuze in de soort tomaat die je zaait: denk aan een vleestomaat of mooie gele tomaten. En wat dacht je van de zogenaamde tomaat moneymaker? Dit gewilde ras staat bekend om de grote opbrengst rode tomaten die hij geeft. Als je in deze maand begint met zaaien kun je jouw (gele) tomaten al in augustus of september oogsten. Snel zaaien dus, dat tomatenzaad!

1. De voorbereiding

Als voorbeeld nemen we gele tomaten, een tomatenras dat zowel in de kas als buiten kan worden geteeld. Gele tomaten zijn lekker fris en zien er kleurrijk uit. Ze zijn iets minder zoet dan de rode variant, waardoor je er bijvoorbeeld een heerlijke gele tomatensoep van maakt. Ook in een salade komt de gele tomaat goed tot hun recht.

Eerst haal je tomatenzaad in huis. Heb je tomatenzaad, dan kun je met de voorbereiding beginnen. De eerste keuze is waar je de tomaten gaat zaaien. Gele tomaten groeien snel, waardoor je ze niet te vroeg moet zaaien. Zaai je de gele tomaat binnenshuis, dan kun je in maart al beginnen. Als je op onverwarmde plekken zaait doe je er goed aan dit iets later te doen, rond begin april. Gebruik voor het zaaien van tomatenzaad ook de juiste soort grond. Een goede zaaigrond heeft een goed doorlaatbare structuur. Neem bijvoorbeeld een grondsoort met perliet en vermijd aarde met grote stukken turf. Dit maakt het verspenen namelijk moeilijker.

2. Tomatenzaad zaaien

Dan is het tijd om tomatenzaad te zaaien. Let er hierbij op dat je de zaden niet te dicht op elkaar zaait, zodat de zaailingen genoeg ruimte hebben om te groeien. Je zaait tomatenzaad het best in potjes of bijvoorbeeld een zaaitray. Zorg ervoor dat de temperatuur tijdens de kiem aangenaam warm is. Wanneer de zaailingen boven de grond komen is het belangrijk dat ze goed belicht worden. Zet ze in de vensterbank of op een (verwarmde) veranda. Heb je weinig licht in huis? Dan bieden groeilampen een uitkomst.

3. Gele tomaten verspenenTomaten

Als eerste zul je zien dat de kiemblaadjes van de gele tomaten opkomen. Daarna volgt het tweede paar ‘echte’ blaadjes. Wanneer de tomatenplantjes deze hebben is het tijd om te verspenen. Let er hierbij ook op dat je de juiste grond gebruikt voor de gele tomaten. Een potgrond voor moestuinen heeft doorgaans alles wat gele tomaten nodig hebben. Hevel de jonge plantjes over naar hun nieuwe, grotere pot en druk de aarde zacht aan.

Naarmate de gele tomatenplant groeit zal hij minder behoefte hebben aan warmte, maar hij zal nog steeds veel licht nodig hebben. Zet hem dus terug op zijn lichte plek. De eerste paar weken kan de gele tomatenplant vooruit met de voeding die in de potgrond. Daarna kun je wat voeding bijgeven, vooral als de bladeren geel worden. Opkrullende bladeren betekenen juist dat de plant te veel voeding heeft gekregen, dus let hier goed op.

4. Je tomaten uitplanten

Wanneer je eind maart gezaaid hebt, dan is mei het moment om de gele tomaten uit te planten. De gele tomatenplant is nu idealiter tussen de twintig en dertig centimeter hoog. De planten kunnen nu buiten worden geplaatst. Het is belangrijk dat het nu niet meer vriest, dus houd het weerbericht in de gaten voordat je plant. Maak een goed diep gat en bestrooi deze met mestkorrels voor gele tomaten. Plaats daar de kluit in en druk de aarde zacht aan. De onderste bladeren mogen de grond niet raken, maar de steel van de gele tomatenplant mag wel een stukje onder de grond komen.

5. Geleid de tomaat met touwen

Het beste is om je tomatenplant te geleiden met touwen. De plant over de grond laten kruipen is een mogelijkheid, maar hierbij liggen schimmels op de loer. Door te geleiden met een touw blijft de plant mooi overeind staan. De gele tomatenplant zal okselscheuten gaan geven, ook wel dieven genoemd. De plant verbruikt veel voedingsstoffen aan deze dieven, dus doe je er goed aan deze vroeg te verwijderen. Let er goed op dat je de groeitop niet verwijdert bij het dieven.

6. En dan: de oogst!

Is alles goed gegaan, dan zal je de eerste gele tomaten rond juni zien. Ze zijn dan nog groen. In juli heb je dan kans op de eerste rijpe tomaten. De zon is dan warm genoeg om de gele tomaten goed te laten rijpen. Je kunt de tomaten oogsten wanneer ze een diep gele kleur hebben gekregen. Dit kan door ze af te knippen, maar kan ook met de hand. Heb je in het najaar nog groene in plaats van gele tomaten aan de plant hangen? Haal ze dan los en laat ze binnen op een zonnige plek verder afrijpen. 

 

Tomatenzaad, van vleestomaat tot tomaat moneymaker

Is het je gelukt die mooie gele tomaten te kweken? Daag jezelf volgend jaar dan een keer uit met een ander tomatenras. Ook van vleestomaten of de rijke tomaat moneymaker zijn tomatenzaad te krijgen. Je zult zien dat deze net andere verzorging vragen dan gele tomaten, maar daarin zit juist de uitdaging. Je vindt al het tomatenzaad dat je nodig hebt in onze webshop, dus neem vooral een keer een kijkje als je wilt starten met je eigen moestuintje.