Zonnebloemen in alle seizoenen

Zonnebloemen in alle seizoenen

Een van de bekendste bloemsoorten ter wereld is de zonnebloem. Zonnebloemen staan bekend om zijn felgekleurde gele bladeren en zijn voor veel mensen het symbool van de zomer. De van origine Noord- en Midden-Amerikaanse bloem gedijt in Nederland dan ook het beste in warme temperaturen.

Zonnebloemen planten en verzorgen

zonnebloem close-upHet planten van zonnebloemen doe je in de lente. Vanaf begin maart kun je van start gaan met het voorzaaien van de prachtige bloemen om ze afhankelijk van het weer, begin april/mei in de grond te plaatsen. Zonnebloemen zijn eenvoudig te onderhouden en gedijen bijna op iedere grondsoort. Het bepalen van een plekje in de tuin is wel belangrijk. Kies voor een zonovergoten plek zodat ze de meeste zonuren ontvangen. Daarnaast is het belangrijk dat je de bloemen niet te dicht op elkaar zet. Houd ze op ongeveer 40 cm afstand van elkaar zodat ze voldoende voeding uit de grond kunnen halen. De zonnebloem verzorgen kost bijna geen moeite. De plant heeft wekelijks een beetje water nodig en mochten ze blootgesteld staan aan stevige wind dan kun je ze beschermen door ze op te binden. 

Zonnebloemen ter decoratie

In de winter kun je geen zonnebloemen kweken. Er is wel een manier om er in dit seizoen van te genieten, van gedroogde zonnebloemen namelijk. Deze fleuren je huis leuk op! In het volgende stappenplan nemen we je mee in het drogen van zonnebloemen ter decoratie, zodat jij weet hoe je volgende zomer jouw zonnebloemen kan omtoveren in woonaccessoires voor de winter door ze bijvoorbeeld in een mooie vaas te zetten.

Hoe zonnebloemen drogen?

Stap 1: OogstenZonnebloem doosje Greengift
Oogst de zonnebloemen als ze deels geopend zijn. Kleine tot middelgrote zonnebloemen zijn hier het meest geschikt voor.

Stap 2: Knip de bloem af
Behoudt een stengel van ongeveer 15 cm.

Stap 3: Maak de bloem schoon
Verwijder de dode bladeren rondom de kop van de bloem. 

Stap 4: Laat de bloemen drogen 
Droog de bloemen op een droge en donkere plek zoals in een oud kastje of op zolder. Daar hang je de zonnebloem op de kop aan een touw of stukje garen. Voor een goed drogingsproces mogen de bloemen elkaar niet aanraken. De bloem ontplooit zich tijdens het drogen verder. 

Stap 5: Controle
Na twee weken droogtijd controleer je of de bloemen goed droog zijn. Als dit niet het geval is laat je ze nog even hangen. Als de bloemen wel droog zijn, haal je ze van het touw af en spray je er een laagje haarlak overheen om ervoor te zorgen dat ze lang intact blijven.

Online zonnebloemzaden kopen

Om in het voorjaar te starten met het kweken van zonnebloemen kun je heel eenvoudig zonnebloemzaadjes bestellen. Elke soort zonnebloemzaad dat je bestelt is voorzien van handige informatie. Hierin staat precies wanneer en hoe je de zaden plant en de zonnebloem verzorgt.