BBQ’en met groenten en kruiden uit eigen tuin

BBQ’en met groenten en kruiden uit eigen tuin

De zomer is nog in volle gang en dat betekent dat - hoewel we de momenten dit jaar om de buien heen moeten plannen - het BBQ-seizoen nog niet voorbij is. De geur van smeulend houtskool, het sissende geluid van vlees op het rooster en vrienden en familie: allemaal ingrediënten voor een geslaagde BBQ. Maar in dat rijtje missen we nog één heel belangrijk onderdeel: de verse oogst uit eigen moestuin. Door verse groenten en kruiden uit je eigen moestuin te gebruiken, geef je jouw BBQ-gerechten een smaakboost waarmee je alle gasten omver blaast.

De smaak van vers

Er gaat niets boven de smaak van verse groenten die rechtstreeks uit je moestuin vandaan komen. Van de groentezaadjes die je begin dit jaar in de moestuin zaaide, pluk je inmiddels volop de vruchten. Sappige tomaten, knapperige paprika’s en smaakvolle courgettes, vers uit de moestuin hebben ze over het algemeen net wat meer smaak dan de in de supermarkt gekochte tegenhangers. Wanneer je ze op de BBQ legt, behouden deze zomerse groenten hun heerlijke smaak en krijgen ze die rokerige en gegrilde smaak die je alleen met een BBQ kunt bereiken. 

Een aantal handige tips bij het grillen van groenten:

  • Voorzie de groenten vooraf van een laagje olie door ze eerst in te kwasten.
  • Leg kleine groenten in een aluminium schaaltje.
  • Gebruik voor je groentespies twee spiesen die je een centimeter uit elkaar plaatst, zodat het draaien een stuk makkelijker gaat.
  • Kook harde groenten (zoals wortels, pastinaak, mais, etc.) een paar minuten voor, scheelt een hoop tijd. 

Kruidenrijkdom

Naast groenten zijn kruiden natuurlijk ook onmisbaar bij je creaties op de BBQ. Ze vormen de sleutel tot het perfecte stukje vlees en ze laten de smaken van de groenten nóg beter tot hun recht komen. Pluk bijvoorbeeld, vlak voordat je de BBQ aansteekt, wat basilicum, rozemarijn, tijm, oregano of munt. De kruiden voegen niet alleen heel veel smaak toe, alleen al het heerlijke aroma dat er vanaf komt, zal je gasten doen watertanden. Zijn jouw kruiden uitgebloeid of opgebruikt? Kruidenzaad kun je het hele jaar door zaaien, het liefst in losse potten, zodat je ze makkelijk naar binnen verhuist als het buiten te koud wordt. Bij Alle Zaden Kopen vind je zowel de klassiekers, zoals de hierboven genoemde kruiden, maar ook wat minder bekende kruiden, zoals dragon, citroengras en maggiplant.

Eindeloze mogelijkheden

De variaties die je kunt maken met groenten en kruiden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan:

  • gegrilde maiskolven met een heerlijke kruidenolie;
  • portobello champignons gevuld met kruidenboter;
  • courgetteplakken gemarineerd in olijfolie en knoflook;
  • gegrilde paprika’s met een kruidige creme;
  • gepofte aardappel met peterselie en bosui;
  • of een zelfgemaakte dip voor op geroosterde (stok)broodjes.

Door te spelen met verschillende groenten en kruidencombinaties, ontdek je keer op keer nieuwe voltreffers.

Zorgen voor je lijf

Extra groenten op de BBQ zorgen niet alleen voor veel meer smaak, ze zorgen ook voor je lijf. Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en voedingsvezels, waardoor ze een welkome toevoeging zijn naast alle stukken vlees en sauzen. Door groenten uit je eigen moestuin te gebruiken die afkomstig zijn van biologische zaden, weet je zeker dat je geen pesticiden of andere schadelijke stoffen binnenkrijgt. Bovendien zijn gegrilde groenten lichter verteerbaar dan sommige zwaardere stukken vlees.

Einde BBQ-seizoen

Is het weer er niet meer naar om de BBQ aan te steken? Dan kun je je groenten en kruiden uiteraard nog voor duizend-en-één andere dingen gebruiken. Maak van de groenten bijvoorbeeld een gezonde lunchsalade of trek thee van verse kruiden.