Bijzondere groenten om te zaaien in mei

Bijzondere groenten om te zaaien in mei

Woehoe we mogen weer! De maand mei gaat bijna van start en dat betekent dat het moestuinseizoen nu echt los mag barsten. Na ijsheiligen (11 - 14 mei) is de kans op nachtvorst nihil en dus kun je vanaf half mei met een gerust hart alle zaailingen en planten naar buiten verhuizen én daarnaast verschillende zaden in de volle grond zaaien. Door de opkomende warmte krijgen de meeste gewassen een groeispurt waardoor je over een maand de eerste groenten al kunt oogsten. Wil je dit jaar naast de klassiekers, zoals komkommer, courgette en spinazie, ook een paar nieuwe, bijzondere gewassen toevoegen aan je moestuin? Verdiep je dan eens in onderstaande voorbeelden die bij uitstek in mei gezaaid kunnen worden. Grote kans dat je nog niet eerder aan deze gewassen had gedacht, terwijl ze wat ons betreft de nodige aandacht verdienen.

 

Alle kleuren van de regenboog

De snijbiet, wortel en normale biet kent iedereen wel, maar naast de klassieke kleuren, kun je deze groenten ook in andere opvallende kleuren telen. Neem bijvoorbeeld de rainbow mix, een mix van zeer oude snijbietrassen uit Australië met stelen in uiteenlopende kleuren, zoals geel, oranje, roze, rood en wit. Je kunt zowel het blad als de steel eten, bijzonder lekker en erg gezond! Naast de snijbiet is ook de normale biet in verschillende kleuren te telen. De hullahup mix is een ander mooi samengesteld mengsel bestaande uit de bietsoorten Burpees Golden (geel), Blancoma (wit), Chioggia (wit met roze) en Rode Kogel (rood). Met deze bietjes creëer je met gemak een waar kleurenfestijn op je bord. Met welk mengsel je dat nog meer doet: de harlekin mix, een mix van diverse zomerwortels in de kleuren oranje, geel, violet en wit. Oogst ze wanneer ze nog jong zijn, dan zijn ze nog sappig, mals en zoet van smaak. 

    

 

Reuzen

Naast kleurrijke groenten, kun je bij ons ook kiezen voor groenten van wereldrecordklasse. Ui The Kelsai bijvoorbeeld kan tot wel 7 kg groeien. Als je bedenkt dat een gemiddelde ui ongeveer 100 gram weegt, kun je je een voorstelling maken bij de mogelijkheden van deze reuze ui... Voor een familiepan uiensoep heb je in dit geval niet meer dan één ui nodig. Maar deze ui is niet de enige reus in ons assortiment. Ook de pompoen Atlantic Giant, de grootste pompoen ter wereld, mag niet ontbreken aan het rijtje. Hou je wel van een beetje competitie? Dan is deze gigantische pompoen echt iets voor jou. Deze vrucht leent zich namelijk uitstekend voor wedstrijden aangezien ze een gewicht van 150 tot 250 kilo kunnen bereiken. Het huidige wereldrecord ligt op 766 kilo, ga jij er overheen?

  

 

Ieniemienie’s

Naast reuzen hebben we ook verschillende miniaturen in het assortiment. De muismeloen bijvoorbeeld lijkt sprekend op een ieniemienie watermeloen. Aan de buitenzijde tenminste, want de binnenkant en de smaak zijn te vergelijken met een komkommer. Het kleine groene vruchtje is heerlijk in een salade of rauw te eten uit het vuistje. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor de ananaskers. Een oranjegele bes, zoetzuur van smaak en vol vitamine C. De smaak heeft iets weg van de ananas, maar is zeker niet hetzelfde. Hoewel ananassen vooral in tropische gebieden groeien, geeft deze plant zelfs in de slechtste zomer veel smakelijke bessen. En last but not least: de baby aubergine. Deze plant doet het uitstekend in een grote pot op  een warm beschut plekje, zoals het balkon of de patio. De baby-aubergines worden ongeveer 7,5 cm groot en zijn zacht van smaak. 

    

 

Benieuwd naar wat je later in het jaar of einde van de zomer nog kunt zaaien? Houd dan de zaaikalender in de gaten.