Maak een teeltplan voor je moestuin

Maak een teeltplan voor je moestuin

Ben jij in het gelukkige bezit van een moestuin? Dan wil je daar natuurlijk het hele jaar door van genieten. Ook in de wintermaanden. Hoewel de kou, regen en keiharde grond misschien anders doen vermoeden, kun je je in januari, februari en maart al heel goed nuttig maken. Wil jij dit winterseizoen ook graag je handen uit de mouwen steken, zodat je in de lente en de zomer weer volop aan de bak kunt? Dan inspireren we je bij Allezadenkopen graag met het maken van een teeltplan voor je moestuin. De winter leent zich namelijk perfect voor het maken van plannen. Klinkt het uitkristalliseren van een moestuinindeling je als muziek in de oren? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij met jouw eigen teeltplan kunt genieten van een nóg grotere oogst en in het moestuinseizoen meer ontspannen kunt tuinieren. 
 

Wat is een teeltplan voor de moestuin precies?

Het teeltplan voor je moestuin - ofwel een moestuinplanner - beschrijft wat je verbouwt, wanneer je gaat zaaien, planten en oogsten. Ook staat in het teeltplan op welke plek de groenten, kruiden en andere gewassen zullen gaan groeien. Een plattegrond vormt de basis van het plan. Bij het ontwerpen daarvan kun je de moestuin het beste in zes vakken met elk een ongeveer gelijke oppervlakte verdelen. Ieder afzonderlijk vak kun je voor een van de zes groentefamilies gebruiken. Je hebt daarbij de keuze uit koolgroente zoals broccoli, spitskool en groene kool, bladgroente als sla, spinazie en prei en wortelgroente waaronder rode biet, peen, radijs en uien. Daarnaast behoren aardappelen, vruchtgroente zoals courgette, pompoen en augurk en de peulgroente doperwten, tuinbonen en sperziebonen tot de zes groentefamilies die je in je moestuin indeling kunt opnemen. 
 
teeltplan moestuin voorbeeld
 

Hoe kun je jouw eigen moestuinplanner maken?

Het teeltplan voor je moestuin kun je online maken of op papier zetten en kun je zo gedetailleerd invullen als je wilt. Hoe preciezer je planning, des te gedetailleerder kun je de teelten plannen in je moestuin. Ben je benieuwd naar een goed voorbeeld van de plattegrond voor je moestuin? Op het internet vind je legio inspirerende voorbeelden. 
 
Bij het maken van een teeltplan kun je de volgende stappen doorlopen:
 
  • Stap 1: Bedenk welke kruiden, groenten en andere gewassen je wilt zaaien;
  • Stap 2: Bedenk wanneer in het seizoen je die precies wilt oogsten. Maak dit zo specifiek mogelijk door een zaaikalender te maken;
  • Stap 3: Maak een planning voor je teeltbedden. Als je weet wanneer je de groenten en kruiden wilt oogsten, kun je uitrekenen wanneer je die moet zaaien en planten. Daarbij is het belangrijk om te weten wat de groeitijd van de uiteenlopende gewassen is; 
  • Stap 4: Geef alle groenten en kruiden een plek in je teeltplan. Je hebt hier nog meer plezier van als je uitrekent hoeveel planten je nodig hebt om voldoende te oogsten voor een maaltijd. Daarna kun je die planten een plek in je beddenplan geven. Op die manier weet je exact waar je een gewas kunt zaaien en planten en hoeveel je nodig hebt; 
  • Stap 5: Als laatste stap kun je alle gegevens in een zaaikalender zetten. Wanneer je alle zaaidata, plantdata en oogstdata weet, kun je ze in je agenda zetten. Zo weet je gedurende het moestuinseizoen precies wanneer je wat kunt doen.
 

Zaden kopen voor de uitvoering van het teeltplan voor je moestuin

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het maken van het teeltplan voor je moestuin? Installeer je dan snel aan tafel met een kopje koffie of thee, een schetsboek en stiften. Ook je laptop mag natuurlijk niet ontbreken, want als je de perfecte moestuinindeling eenmaal voor ogen hebt kun je de zaden bestellen. Naast alle zaden uit de zes groentefamilies, kruidenzaden en pootaardappelen vind je volop bloemenzaden waarmee je voor een fleurige diversiteit in je tuin zorgt. Wij wensen je alvast veel succes én een vruchtbaar moestuinseizoen toe!