Breng je tuin tot bloei met de dahlia en andere zomerbloeiers

Breng je tuin tot bloei met de dahlia en andere zomerbloeiers

Wat zijn zomerbloeiers?

Zomerbloeiers zijn, zoals de naam al verraadt, planten die in de zomer tot bloei komen. In deze categorie vind je bloemen zoals de zomerhoed, de margriet en de geranium, maar daar blijft het niet bij. Zomerbloeiers bestaan in alle denkbare kleuren en varianten, en passen daardoor in elk soort tuin. Ze lenen zich goed om een border mee op te fleuren, en heb je geen tuin maar een balkon? Ook in een mooie pot of balkonbak kunnen ze goed gedijen.

Goed voor de insecten

Zomerbloemen maken je tuin er niet alleen mooier op, maar ze doen ook nog eens goed werk. Ze zijn namelijk een veilige haven voor insecten. Misschien heb je al gehoord dat het niet goed gaat met de bijen, vlinders en andere insecten in Nederland. Er verdwijnt steeds meer natuur, en daarmee voedsel en beschutting voor deze beestjes. Des te meer reden om de insecten een handje te helpen! Met veel bloeiende planten in de tuin of op het balkon geef je vlinders en bijen een plaats om te eten of te schuilen. Een goede daad voor de natuur dus, en het brengt ook nog eens gezelligheid naar de tuin.

Terug van weggeweest: de dahliaRode dahlia

Een echte schoonheid onder de zomerbloeiers is de dahlia. Je kent hem vast: het is een erg populaire plant voor in de tuin, maar hij wordt als snijbloem ook vaak in boeketten verwerkt. De dahlia heeft veel verschillende varianten en kleuren, wat het een bijzonder veelzijdige zomerbloeier maakt. Het klassieke uiterlijk van de dahlia is de bekende bolvormige bloem met sprekende kleuren zoals oranje, rood of roze. De plantensoort komt oorspronkelijk uit Mexico en kwamen al in 1872 naar Nederland. Sindsdien is het uiterlijk van de plant erg veranderd: er bestaan tegenwoordig wel 20.000 verschillende variaties.

Wanneer je de dahlia wilt planten heb je dus veel keuze. Een bijzondere is de dahlia Piccolo; deze dahlia blijft relatief klein en komt daardoor goed tot zijn recht in een kleine tot middelgrote tuin. Deze dahlia is enkelbloemig en bloeit rijkelijk, waardoor hij ondanks zijn grootte niet onderdoet aan de normale variant. Wil je een echte kleurexplosie in de tuin? Zaai dan een dahlia Pompon mix. Zo’n mix bevat verschillende kleuren dahlia’s in hun karakteristieke pompon-vorm. 

Wanneer de dahlia planten?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je de dahlia wilt planten, bijvoorbeeld dat er in de tijd dat je hem plant geen nachtvorst meer voorkomt. Wacht voor het planten van de dahlia dus altijd IJsheiligen af, of bescherm de zaden door ze eerst binnen in een pot te planten en later naar buiten te verplaatsen. Wanneer je je dahlia op deze manier plant ben je verzekerd van een kleurrijke zomer. 

Wanneer je de dahlia in volle grond gaat planten, doe dit dan rond eind april of begin mei. Heb je zaden, dan kun je die direct in volle grond zaaien, het liefst op en zonnige en beschutte plek. Wanneer je de dahlia’s van vorig jaar wilt planten, dan kan dit op de volgende manier: 

  • Dompel de knollen voor het planten onder in een bak water en laat ze een halve dag rusten. 
  • Vervolgens plant je de knol met de wortels naar beneden in de aarde. Maak het gat groot genoeg om ruimte te bieden aan de wortels. 
  • Bedek de dahlia met ongeveer drie centimeter aan aarde. 

Deze planten hebben een zonnige plek nodig, dus houd daar rekening mee wanneer je een plekje zoekt om de dahlia te planten.

De dahlia verzorgen na het planten

dahlia’s doen het goed met een beetje verzorging. Wanneer de eerste scheuten opkomen zijn deze kwetsbaar voor slakken, dus zorg dat je ze daar goed tegen beschermt doormiddel van vallen of bestrijdingsmiddelen. Ook hebben dahlia’s een vruchtbare grond nodig. Heb je die niet? Dan is het belangrijk hier zelf voor te zorgen, bijvoorbeeld door organische meststoffen met de grond te vermengen voor het planten. Tijdens het groeien kunnen dahlia’s ook wat extra voeding gebruiken. Daarmee worden de planten mooi en sterk.

Help zomerbloeiers zoals de dahlia overwinteren

De dahlia bloeit van juli en kan tot wel in november doorgaan. dahlia’s zijn meerjarig, maar kunnen niet goed tegen de vorst. Niet gek, als je bedenkt dat ze oorspronkelijk uit Mexico komen. Wil je lang van je planten genieten, dan help je je dahlia overwinteren. Dit doe je door de knollen na de bloei uit de grond te halen. Borstel ze goed schoon en berg ze op in een koele en droge plek, zoals een garage of schuur. Je kunt ze bijvoorbeeld in een emmer of kistje bewaren, bedekt met zand. Daar kan de dahlia overwinteren.

Is het voorjaar aangebroken en de vrieskou uit de grond, dan kun je de dahlia weer planten. Op die manier geniet je elke zomer weer van deze prachtige zomerbloeiers.