Genieten van gezonde bladgroente? Start met het zaaien van winterpostelein

Genieten van gezonde bladgroente? Start met het zaaien van winterpostelein

Ben je in het bezit van een moestuin en wil je graag een gezonde groentesoort zaaien waarmee je allerlei recepten een smaakvolle twist kunt geven? Dan inspireren we je graag met winterpostelein. Hoewel er in Nederland verschillende soorten postelein worden gekweekt, kun je deze groentesoort onder de noemer van vergeten groenten scharen. Winterpostelein is een vrij onbekende bladgroente, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Groenland komt en via Cuba naar Europa is gekomen. In Californië was winterpostelein populair bij Indianen en goudzoekers. Het was een belangrijke groente om scheurbuik tegen te gaan als zij een gebrek aan vitamine C hadden.

De smaak van winterpostelein is een beetje pittig, licht zuur en lekker fris, met een stevige bite en een knapperige textuur. Omdat postelein geen bijzonder uitgesproken groente is, kun je die perfect combineren met verschillende smaken en gerechten. Ben je enthousiast? Lees dan nog even verder en ontdek waarom postelein lekker en gezond is én hoe je die zelf eenvoudig kunt zaaien.

winterpostelein gezond en lekker

Hoe herken je winterpostelein?

Winterpostelein is een vetplantje dat je herkent aan de kleine, ruitvormige blaadjes. Als deze groente in droge en warme landen wordt gekweekt, heeft postelein bladeren en stengels die sterk verdikt zijn. In Nederland zijn ze juist aan de dunne kant en iets vlezig. De korte, geel-groene tot heldergroene blaadjes groeien aan het uiteinde van de stengels, die tot tientallen centimeters lang kunnen worden. De korte en jonge scheuten van de winterpostelein zijn echter het smakelijkst. De stengels verkleuren aan de onderkant rood of roze en het plantje bloeit met kleine gele bloemetjes. Het complete plantje van de winterpostelein is eetbaar, behalve de wortels. Als je er een gerecht mee wilt bereiden, moet je die er dus eerst vanaf snijden.

 

Waarom is winterpostelein zo gezond?

  • Deze groentesoort bevat zeer weinig calorieën;
  • De bladgroente is een goede bron van vezels;
  • Postelein zit boordevol vitamines en mineralen;
  • De groente is een enorme bron van vitamine C en vitamine E;
  • Winterpostelein is rijk aan ijzer, kalium en magnesium;
  • Bron van omega-3 onverzadigde vetzuren;
  • Rijk aan antioxidanten.

Hoe kun je winterpostelein zelf zaaien?

  Zaaien onder glas
  Zaaien in de volle grond
  Bloeitijd / Oogsttijd
J F M A M J J A S O N D
                       
                       
                       

Het leuke aan winterpostelein is dat je het gemakkelijk zelf kunt kweken. De groente groeit snel, heeft nauwelijks last van ongedierte of ziekten en je kunt er bijna het hele jaar van oogsten. Alles wat je nodig hebt zijn: winterpostelein zaden, een vak van 30x30 centimeter met een voedzame en luchtige aardemix en een plek in je moestuin met minimaal vier uur zonlicht per dag. Omdat winterpostelein kleine zwarte zaadjes heeft, is het aan te raden om een fijn zaaibed te maken, oppervlakkig te zaaien en ervoor te zorgen dat de bodem niet kan uitdrogen. Je kunt winterpostelein zaaien van begin augustus tot en met half september. Het gewas bemesten gaat prima met compost en om het jonge zaaibed te beschermen, is vliesdoek ideaal. Om roodverkleuring van het blad te voorkomen, zaai je winterpostelein bij voorkeur onder glas.

Wat kun je maken met winterpostelein?

winterpostelein salade blaadjesEen voordeel van winterpostelein is dat het redelijk snel groeit en je het in de maanden oktober en november al kunt oogsten. De restplant groeit opnieuw uit waardoor je aan het begin van de lente nog een keer een flinke hoeveelheid van het blad kunt snijden. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt maken van winterpostelein? Het leuke is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Je kunt er bijvoorbeeld mee koken, stomen, roerbakken en de bladgroente verwerken in stamppotten en salades. Wij zijn fan van onder andere de winterposteleinsalade met radijs en noten, stamppot van winterpostelein met gebakken spekjes en Turkse pizza met winterpostelein, artisjok en oude kaas. Wil je binnenkort zelf ontdekken hoe smaakvol en gezond winterpostelein is? Plan dan snel een dagje in je moestuin en start met het zaaien van deze veelzijdige groente.

Bestel direct postelein zaden

winterpostelein zaden groene postelein zaden