Blog

Blog

Kruiden drogen: stappenplan

Kruiden drogen: stappenplan

Hoe vaak gebeurt het jou nog dat je kruiden uit de supermarkt of een teveel aan geplukte kruiden weggooit omdat ze oud en slap zijn geworden? Zonde! Met een paar simpele stappen droog je je kruiden heel gemakkelijk zeld. Daardoor ga je voedselverspilling tegen én kun je het hele jaar door genieten van allerlei soorten kruiden. Win-win dus.

Alles wat je wilt weten over wisselteelt

Alles wat je wilt weten over wisselteelt

Het nieuwe jaar gaat bijna van start en dus komt de start van het nieuwe moestuinseizoen er ook weer aan. Tijd om na te gaan nadenken over de indeling van je moestuin. Een handig hulpmiddel is de vaste volgorde die wordt gebruikt bij wisselteelt. Deze vaste volgorde heeft als fijne bijkomstigheid dat plagen en ziekten geen kans krijgen en de bodem gezond blijft. Win-win dus! Alles over deze techniek lees je in dit blog.

Waarom een moestuin jouw goede voornemens uit laat komen

Waarom een moestuin jouw goede voornemens uit laat komen

Het einde van het jaar komt in een sneltreinvaart onze kant op. Voor veel mensen is dit dé tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar en plannen te maken voor het komende jaar. Wat ging er goed? Waar kan je trots op zijn? En waar mag je het komende jaar wat meer tijd aan besteden? Wellicht is dat beter voor je lijf zorgen of meer om het milieu denken. Een moestuin kan bijdragen aan het verwezenlijken van die goede voornemens. Maar een moestuin heeft nog veel meer voordelen. Je leest ze hier. 

Moestuinweetjes: van lege eierdozen tot eigen gebrouwen insectenbestrijders

Moestuinweetjes: van lege eierdozen tot eigen gebrouwen insectenbestrijders

Wanneer je net begint met moestuinieren komt er een hoop informatie op je af. Vaak zoveel dat het een prestatie is als je de helft weet te onthouden. Daarnaast komen er nog steeds nieuwe weetjes bij. We kunnen ons voorstellen dat het nogal overweldigend kan zijn. Daarom deze maand een aantal handige moestuinweetjes voor jou op een rij.

Moestuintips: dit kun je doen in oktober

Moestuintips: dit kun je doen in oktober

Hoewel we de zomer het liefst nog even vasthouden, moeten we er toch aan geloven: de herfst is begonnen. Pompoenen komen de grond uit, schappen in de supermarkt vullen zich met Sinterklaassnoepgoed en egels gaan op zoek naar een lekker holletje. Een rustige tijd voor de moestuin, zou je denken. Maar niks is minder waar. Hoewel de piektijd van het oogsten erop zit, is er ook in oktober nog genoeg te doen in de moestuin. Wij vertellen je waar je mee aan de slag kunt.

Fermenteren: stappenplan | hoe ga je te werk?

Fermenteren: stappenplan | hoe ga je te werk?

Fermenteren, deze eeuwenoude conserveringstechniek is weer helemaal hot. Zeker nu we massaal tegen voedselverspilling strijden en we duurzame keuzes willen maken. Het idee is simpel: stop het teveel uit je moestuin in een potje, doe er wat zout en eventueel water bij, wacht drie weken en geniet van je eigen gemaakte fermentatie. Niet alleen de planeet is er blij mee, maar je buik ook. 

Ontdek de eindeloze opties met de zonnebloem (en haar pitten)

Ontdek de eindeloze opties met de zonnebloem (en haar pitten)

De afgelopen tijd kunnen we er gezien de (soms) hoopoplopende temperaturen niet omheen: de zon. We zitten duidelijk midden in de zomer. En welke bloem past daar beter bij dan de zonnebloem? In dit blog vertellen we je daarom alles over deze vrolijke bloem. Welke soorten bestaan er eigenlijk allemaal? Waar moet je op letten bij het zaaien? Hoe verzorg je ze het beste? En wat kun je eigenlijk allemaal doen met een zonnebloem en de pitten? We kunnen alvast verklappen dat dat meer is dan je in eerste instantie zou denken.

Wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen en stekken van basilicum?

Wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen en stekken van basilicum?

Het is je gelukt om een mooi basilicumplantje te kweken, maar dan? Om zo lang mogelijk van het plantje en zijn heerlijke geur te kunnen genieten is de juiste verzorging erg belangrijk. Gelukkig is basilicum verzorgen geen moeilijke klus. In dit blog leggen we je graag uit waar je allemaal rekening mee kunt houden. En is je basilicumplant groot genoeg om hem te verstekken? Ook daar hebben we een paar handige tips voor. 

Biologische zaden en bloemen voor bijen: maak je tuin insectenvriendelijk!

Biologische zaden en bloemen voor bijen: maak je tuin insectenvriendelijk!

De insecten kunnen in de zomer wel wat hulp gebruiken. Door het verdwijnen van natuur en het gebruik van bestrijdingsmiddelen hebben vrijwel alle insectensoorten het zwaar. En dat terwijl insecten zowel voor de gewone tuin als de moestuin veel nut hebben. Zo helpen lieveheersbeestjes je om bladluizen te bestrijden, en bestuiven bijen en vlinders de groenten in je moestuin. Die wil je in je (moes)tuin hebben! In dit blog bespreken we hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt door ze met biologische zaden en de juiste bloemen en planten op weg te helpen.

Zo kun je een zonnebloem verzorgen

Zo kun je een zonnebloem verzorgen

Op 1 mei was het internationale zonnebloemendag. Er is dan ook geen betere maand om aan de slag te gaan met zonnebloemen zaaien! Eerder schreven we al een handig stappenplan voor het zaaien van zonnebloem pitten, en een blog over hoe je in elk seizoen van je zonnebloemen kunt genieten. Ze zijn niet alleen opvallend mooi, maar trekken ook veel nuttige insecten zoals bijen aan. Maar welke verschillende soorten zonnebloem soorten bestaan er? En hoe kun je een zonnebloem verzorgen?

Wortels en bieslook zaaien doe je zo!

Wortels en bieslook zaaien doe je zo!

Ben je benieuwd hoe wortels zaaien in zijn werk gaat? Of wil je juist bieslook zaaien? Lees dan verder! In dit blog geven we je niet één, maar twee stappenplannen. Daarmee kun je in een keer aan de slag met wortels en bieslook zaaien in jouw moestuin. Wist je dat dat zelfs erg goede buren zijn in de moestuin? Bieslook beschermt, net als ui, de wortels in je moestuin tegen de wortelvlieg. Die houden niet van de geur van bieslook, en blijven dus weg. Ga je bieslook zaaien, doe dat dan ook naast de plek waar je je wortels zaait!

Combinatieteelt: welke bloemen en groenten gaan goed samen?

Combinatieteelt: welke bloemen en groenten gaan goed samen?

De combinatieteelt is helemaal in trek, en dat is niet vreemd. Door goede combinaties te maken tussen groente- en bloemsoorten, kun je je moestuin beter laten presteren en verhoog je de kans op een succesvolle oogst. Wil je dit jaar paprika zaaien, of juist met wortels aan de slag? Het is verstandig om voor het groentezaden bestellen alvast in kaart te brengen wat je waar zult zaaien. In dit blog zetten we een aantal sterke combinaties voor je op een rij. Daarmee zorg je ervoor dat je moestuin goed in balans is!

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6    »