Blog

Blog

Zelf compost maken: zo doe je dat

Zelf compost maken: zo doe je dat

Ons gft-afval is niet enkel afval, we kunnen er ook hele nuttige dingen mee doen, zoals compost maken. Met zelfgemaakte compost kun je vervolgens de bodem van jouw (moes)tuin voeden. Niet alleen je planten, ook het bodemleven is er blij mee. Hoe je compost maakt (hoe groot of klein je tuin of balkon ook is) en wat er wel en niet op de composthoop mag? We vertellen het allemaal in dit blog.

BBQ’en met groenten en kruiden uit eigen tuin

BBQ’en met groenten en kruiden uit eigen tuin

Als er één ingrediënt niet mag ontbreken op een barbecue - naast een lekker stukje (vegetarisch) vlees en vrienden en familie - dan is het wel de verse oogst uit eigen moestuin. Verse groenten en kruiden geven je barbecuegerechten een smaakboost én ze zijn over het algemeen net wat smaakvoller dan tegenhangers uit de supermarkt. In dit blog geven we je barbecuetips en inspiratie.

Doen in augustus: wintergroenten zaaien in de volle grond

Doen in augustus: wintergroenten zaaien in de volle grond

Hoewel het nog hartje zomer is, is augustus ook dé tijd om je bezig te houden met het zaaien van wintergroenten. Zaai je ze nu in de volle grond, dan pluk je er vanaf het najaar tot begin volgend jaar de vruchten van. In dit blog geven we een complete lijst van groenten die je nu kunt zaaien en we vertellen je wat je deze maand nog meer kunt doen in de moestuin.

Duurzaam tuinieren met natuurlijke (bestrijdings)middelen

Duurzaam tuinieren met natuurlijke (bestrijdings)middelen

De natuur - en dus ook de moestuin - is een complex systeem dat zichzelf in stand houdt. Maar door chemische middelen, zoals kunstmest, onkruidverdelgers en insectenbestrijders, wordt dit systeem verstoord waardoor de tuin uiteindelijke juist verzwakt en afhankelijk wordt van deze chemische middelen. Dat wil je natuurlijk niet en dus is het verstandig om je tuin op een duurzame manier te onderhouden door middel van natuurlijke (bestrijdings)middelen. Van compost tot eigen gebrouwen middeltjes, we bespreken het allemaal in dit blog.

Rode biet zaaien, kweken en oogsten

Rode biet zaaien, kweken en oogsten

Rode biet is niet alleen een heerlijk vitaminebommetje, maar ook een makkelijk gewas voor in de moestuin. In dit artikel over het zaaien, kweken en oogsten van rode bieten lees je alles wat je moet weten om succesvol bieten te kweken. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner, met deze tips en tricks kun jij over 2 tot 2,5 maand genieten van een culinair hoogstandje.

Bijzondere groenten om te zaaien in mei

Bijzondere groenten om te zaaien in mei

Mei is in zicht en dat betekent dat het niet lang meer duurt voordat we gas kunnen geven in de moestuin. Na ijsheiligen (half mei) is er geen kans meer op vorst en mag alles de volle grond in. Wil je dit jaar naast de klassiekers zoals courgette, tomaten en spinazie ook met een paar bijzondere gewassen experimenteren? In dit blog bespreken we een aantal van onze bijzondere soorten.

Moestuin op de vensterbank: zo pak je dat aan

Moestuin op de vensterbank: zo pak je dat aan

Maakt jouw hart een sprongetje bij de gedachte aan moestuinieren, maar heb je geen tuin of ruim balkon? Geen probleem! Een vensterbank (of tafeltje naast je raam) is al voldoende. Oké, courgettes ga je er misschien niet kunnen kweken, maar je hoeft je ook zeker niet te beperken tot een paar kruiden. Benieuwd naar de mogeljikheden en hoe je een vensterbankmoestuin het beste opzet?

Combinatieteelt: gouden combinaties in de moestuin

Combinatieteelt: gouden combinaties in de moestuin

'Beter een goede buur dan een verre vriend', dat gezegde ken je vast wel, maar wist je dat het naast mensen ook voor planten geldt? Door de juiste planten naast elkaar te plaatsen of juist zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt te houden, zorg je dat de bodem optimaal benut wordt en dat je gewas niet aangetast wordt door ongedierte. Benieuwd naar gouden combinaties? In dit blog bespreken we de belangrijkste.

Kruiden drogen: stappenplan

Kruiden drogen: stappenplan

Hoe vaak gebeurt het jou nog dat je kruiden uit de supermarkt of een teveel aan geplukte kruiden weggooit omdat ze oud en slap zijn geworden? Zonde! Met een paar simpele stappen droog je je kruiden heel gemakkelijk zeld. Daardoor ga je voedselverspilling tegen én kun je het hele jaar door genieten van allerlei soorten kruiden. Win-win dus.

Alles wat je wilt weten over wisselteelt

Alles wat je wilt weten over wisselteelt

Het nieuwe jaar gaat bijna van start en dus komt de start van het nieuwe moestuinseizoen er ook weer aan. Tijd om na te gaan nadenken over de indeling van je moestuin. Een handig hulpmiddel is de vaste volgorde die wordt gebruikt bij wisselteelt. Deze vaste volgorde heeft als fijne bijkomstigheid dat plagen en ziekten geen kans krijgen en de bodem gezond blijft. Win-win dus! Alles over deze techniek lees je in dit blog.

Waarom een moestuin jouw goede voornemens uit laat komen

Waarom een moestuin jouw goede voornemens uit laat komen

Het einde van het jaar komt in een sneltreinvaart onze kant op. Voor veel mensen is dit dé tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar en plannen te maken voor het komende jaar. Wat ging er goed? Waar kan je trots op zijn? En waar mag je het komende jaar wat meer tijd aan besteden? Wellicht is dat beter voor je lijf zorgen of meer om het milieu denken. Een moestuin kan bijdragen aan het verwezenlijken van die goede voornemens. Maar een moestuin heeft nog veel meer voordelen. Je leest ze hier. 

Moestuinweetjes: van lege eierdozen tot eigen gebrouwen insectenbestrijders

Moestuinweetjes: van lege eierdozen tot eigen gebrouwen insectenbestrijders

Wanneer je net begint met moestuinieren komt er een hoop informatie op je af. Vaak zoveel dat het een prestatie is als je de helft weet te onthouden. Daarnaast komen er nog steeds nieuwe weetjes bij. We kunnen ons voorstellen dat het nogal overweldigend kan zijn. Daarom deze maand een aantal handige moestuinweetjes voor jou op een rij.

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6    »