Blog

Blog

Moestuintips: dit kun je doen in oktober

Moestuintips: dit kun je doen in oktober

Hoewel we de zomer het liefst nog even vasthouden, moeten we er toch aan geloven: de herfst is begonnen. Pompoenen komen de grond uit, schappen in de supermarkt vullen zich met Sinterklaassnoepgoed en egels gaan op zoek naar een lekker holletje. Een rustige tijd voor de moestuin, zou je denken. Maar niks is minder waar. Hoewel de piektijd van het oogsten erop zit, is er ook in oktober nog genoeg te doen in de moestuin. Wij vertellen je waar je mee aan de slag kunt.

Fermenteren: stappenplan | hoe ga je te werk?

Fermenteren: stappenplan | hoe ga je te werk?

Fermenteren, deze eeuwenoude conserveringstechniek is weer helemaal hot. Zeker nu we massaal tegen voedselverspilling strijden en we duurzame keuzes willen maken. Het idee is simpel: stop het teveel uit je moestuin in een potje, doe er wat zout en eventueel water bij, wacht drie weken en geniet van je eigen gemaakte fermentatie. Niet alleen de planeet is er blij mee, maar je buik ook. 

Ontdek de eindeloze opties met de zonnebloem (en haar pitten)

Ontdek de eindeloze opties met de zonnebloem (en haar pitten)

De afgelopen tijd kunnen we er gezien de (soms) hoopoplopende temperaturen niet omheen: de zon. We zitten duidelijk midden in de zomer. En welke bloem past daar beter bij dan de zonnebloem? In dit blog vertellen we je daarom alles over deze vrolijke bloem. Welke soorten bestaan er eigenlijk allemaal? Waar moet je op letten bij het zaaien? Hoe verzorg je ze het beste? En wat kun je eigenlijk allemaal doen met een zonnebloem en de pitten? We kunnen alvast verklappen dat dat meer is dan je in eerste instantie zou denken.

Wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen en stekken van basilicum?

Wat komt er allemaal kijken bij het verzorgen en stekken van basilicum?

Het is je gelukt om een mooi basilicumplantje te kweken, maar dan? Om zo lang mogelijk van het plantje en zijn heerlijke geur te kunnen genieten is de juiste verzorging erg belangrijk. Gelukkig is basilicum verzorgen geen moeilijke klus. In dit blog leggen we je graag uit waar je allemaal rekening mee kunt houden. En is je basilicumplant groot genoeg om hem te verstekken? Ook daar hebben we een paar handige tips voor. 

Biologische zaden en bloemen voor bijen: maak je tuin insectenvriendelijk!

Biologische zaden en bloemen voor bijen: maak je tuin insectenvriendelijk!

De insecten kunnen in de zomer wel wat hulp gebruiken. Door het verdwijnen van natuur en het gebruik van bestrijdingsmiddelen hebben vrijwel alle insectensoorten het zwaar. En dat terwijl insecten zowel voor de gewone tuin als de moestuin veel nut hebben. Zo helpen lieveheersbeestjes je om bladluizen te bestrijden, en bestuiven bijen en vlinders de groenten in je moestuin. Die wil je in je (moes)tuin hebben! In dit blog bespreken we hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt door ze met biologische zaden en de juiste bloemen en planten op weg te helpen.

Zo kun je een zonnebloem verzorgen

Zo kun je een zonnebloem verzorgen

Op 1 mei was het internationale zonnebloemendag. Er is dan ook geen betere maand om aan de slag te gaan met zonnebloemen zaaien! Eerder schreven we al een handig stappenplan voor het zaaien van zonnebloem pitten, en een blog over hoe je in elk seizoen van je zonnebloemen kunt genieten. Ze zijn niet alleen opvallend mooi, maar trekken ook veel nuttige insecten zoals bijen aan. Maar welke verschillende soorten zonnebloem soorten bestaan er? En hoe kun je een zonnebloem verzorgen?

Wortels en bieslook zaaien doe je zo!

Wortels en bieslook zaaien doe je zo!

Ben je benieuwd hoe wortels zaaien in zijn werk gaat? Of wil je juist bieslook zaaien? Lees dan verder! In dit blog geven we je niet één, maar twee stappenplannen. Daarmee kun je in een keer aan de slag met wortels en bieslook zaaien in jouw moestuin. Wist je dat dat zelfs erg goede buren zijn in de moestuin? Bieslook beschermt, net als ui, de wortels in je moestuin tegen de wortelvlieg. Die houden niet van de geur van bieslook, en blijven dus weg. Ga je bieslook zaaien, doe dat dan ook naast de plek waar je je wortels zaait!

Combinatieteelt: welke bloemen en groenten gaan goed samen?

Combinatieteelt: welke bloemen en groenten gaan goed samen?

De combinatieteelt is helemaal in trek, en dat is niet vreemd. Door goede combinaties te maken tussen groente- en bloemsoorten, kun je je moestuin beter laten presteren en verhoog je de kans op een succesvolle oogst. Wil je dit jaar paprika zaaien, of juist met wortels aan de slag? Het is verstandig om voor het groentezaden bestellen alvast in kaart te brengen wat je waar zult zaaien. In dit blog zetten we een aantal sterke combinaties voor je op een rij. Daarmee zorg je ervoor dat je moestuin goed in balans is!

Wat voor verschillende klaprozen zijn er, en hoe zaai je ze?

Wat voor verschillende klaprozen zijn er, en hoe zaai je ze?

De klaproos is met zijn dieprode bloembladeren een klassieke schoonheid. Klaprozen zaaien is dan ook iets dat in het vroege voorjaar massaal gedaan wordt. Wil je klaprozen in de tuin, dan heb je veel te kiezen. Er bestaan namelijk verschillende soorten klaprozen, met elk een uniek karakter en uitstraling. In dit artikel vertellen we je waar deze mooie bloemsoort vandaan komt, welke verschillende soorten er bestaan en hoe je ze het beste in  de tuin zaait.

Stappenplan: verrijk je moestuin met een groenbemester

Stappenplan: verrijk je moestuin met een groenbemester

Met een groenbemester kun je je moestuin een echte opkikker geven. Het is een alternatief voor of aanvulling op bemesting, en dus een goede manier om de grond in je moestuin te verrijken. Benieuwd hoe je dat aanpakt, en welke groenbemester je het beste kunt kiezen? In dit blog leggen we je uit wat groenbemesting is, hoe het in zijn werk gaat en hoe je ermee kunt beginnen.

Op zoek naar een duurzaam cadeau voor de feestdagen?

Op zoek naar een duurzaam cadeau voor de feestdagen?

Wat geef je je vrienden, familie, relaties of medewerkers voor Sinterklaas of Kerst? Een mooi duurzaam cadeau, natuurlijk! Groene cadeaus zijn cadeautjes die bloeien en groeien, zoals een greengift of bloemzaadjes. Dat vindt iedereen leuk om te krijgen. Heb je inspiratie nodig voor de leukste cadeaus die je een vriend met (of zonder) groene vingers kunt geven tijdens de feestdagen? In dit blog geven we je we wat tips voor de leukste groene cadeaus waar je iedereen blij mee maakt.

Hoe maak je je moestuin klaar voor de winter?

Hoe maak je je moestuin klaar voor de winter?

De zomer is voorbij gevlogen en koude dagen staan alweer voor de deur. Tijd om een lekkere trui aan te trekken, de kachel voorzichtig aan te draaien en eens een kijkje te nemen in de moestuin. Hoe bereid je je moestuin voor op de winter? En zijn er nog groentes die je in de donkere maanden kunt verbouwen? In ons blog van deze maand vertellen we je welke leuke klusjes je in de herfst kunt doen om je wintermoestuin goed te onderhouden.

1   |   2   |   3   |   4   |   5    »