Groente zaaien: wat komt er bij kijken?

Groente zaaien: wat komt er bij kijken?

Zelf groenten kweken is leuk, lekker, gezond en goedkoop. Bovendien past het verbouwen van je eigen groente ook in ons toekomstige duurzame klimaat. Niets is zo leuk als je eigen geplante zaadjes verzorgen en te zien groeien tot groenten. Wil je starten met een moestuin? Dan zijn een paar goede tips erg handig. In deze blog vertellen we alles over zaaien en wat er allemaal bij komt komt kijken.

Moestuin starten

Eindelijk is het zover. Het is voorjaar en je gaat beginnen met je moestuin. Dit kan zodra de grond wat is opgewarmd. Is hij nog te koud? Dan kun je de grond opwarmen door hem af te dekken met plastic. Voordat de zaadjes de grond in gaan, moet die eerst goed voorbewerkt worden. Hoe doe je dat?

  • Kies een zonrijke en beschutte plek in je tuin.
  • Als je zo’n plek niet hebt, creëer je er een met hegjes.
  • Maak de plek onkruidvrij.
  • Spit de grond om en verbeter de bodem met een bodemverbeteraar.
  • Daarna is het tijd om de grond te bemesten.
  • Zorg voor een goede waterdoorlaatbare bodem

Hierna is je moestuin klaar voor het kweken van groenten. Kies voor gemakkelijke groenten. Spinazie, kervel, sla, courgettes, pompoenen, prei en radijsjes zijn goede keuzes om mee te te beginnen.

Hoe kweek je zaadjes?

Het is mogelijk om zaadjes direct in de volle grond te zaaien. Je kunt ze ook eerst kweken onder glas of onder plastic. Als je gaat zaaien op een zaaibed is het belangrijk om de grond onkruidvrij te houden. Houd de eerste dagen de grond vochtig. Zaai de zaadjes naast elkaar en zo dun mogelijk. Zodra ze groot genoeg zijn, mogen ze worden verspeend. Doe dit op een moment dat het niet te zonnig of te droog is. Ook kun je starten in een kweekbak. Gebruik hiervoor potgrond of speciale zaai- en stekgrond. We raden aan om te zaaien in regels. Het duurt gemiddeld één tot vier weken voordat de zaadjes ontkiemen. Als de plantjes groot genoeg zijn, mogen ze verplaatst worden naar de volle grond. Dan kun je ze gaan verspenen in potjes of in de volle grond. Het is belangrijk dat de plantjes nu gaan wortelen. Als ze bijvoorbeeld lang en dun worden, betekent dat vaak dat er te veel warmte en te weinig licht is. Iedere groente heeft zo zijn eigen groeiperiode en oogsttijd. Op de verpakking van de zaadjes die je wilt gaan planten, staat dit duidelijk aangegeven. Heb je uiteindelijk de smaak te pakken en wil je volgend jaar weer? Houd er dan rekening mee dat je voor andere gewassen op dat stuk grond moet kiezen.

Biologische groenten

Als je zelf groente gaat kweken, ga je biologisch te werk. Het assortiment biologische zaden wordt steeds groter. De zaadjes zelf zijn verantwoord geteeld, geschoond en verpakt. In een biologisch groentetuin worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt maar biologische tuinaarde vol goede voedingsstoffen. Het bemesten met compost en het kiezen voor groenbemesting is ook biologisch. Insecten zijn heel nuttig voor je biologische moestuin.

Handig: pillenzaad

Er is ook pillenzaad verkrijgbaar. Pillenzaad zaait gemakkelijk door de pilvorm en het kan direct op de juiste plaats worden gezaaid, uitdunnen is dan niet meer nodig.