Ja, we eten boerenkool vanavond

Ja, we eten boerenkool vanavond

Het najaar is begonnen, en we weten allemaal wat dat betekent: stamppot! Je hebt allerlei soorten: hutspot, andijvie, zuurkool, en de groente van vandaag, boerenkool! Je hoeft trouwens geen stamppot te maken. Deze gezonde groente heeft eindeloos veel mogelijkheden. 

Dit is boerenkool

Boerenkool is al eeuwenlang bekend. Het is een bladkool. Hij is nauw verwant aan andere koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, witte kool, rode kool en spruiten. Voor een koolsoort is hij heel gemakkelijk te telen, hij wordt niet snel ziek. De plant bestaat uit een dikke hoofdstam die vertakt naar grote, gekrulde bladeren. De kleur van de bladeren varieert van donkergroen tot paars. 

Boerenkool is een echte winterplant die tegen wel 15 graden vorst kan, maar er zijn ook herfstvarianten die eerder geoogst worden. In de praktijk betekent dit dat je herfstrassen vooral in november en december van het oude jaar oogst, en winterrassen vooral in januari en februari van het nieuwe jaar. Boerenkool is het lekkerst als het heeft gevroren. De plant gaat dan zetmeel omzetten in suiker, waardoor hij zoeter wordt. Je kan hetzelfde effect bereiken door de boerenkool in de vriezer te leggen.

Wanneer zaai je boerenkool?

Zaai de boerenkool tussen begin mei en eind juli. Bedenk daarbij vooral wat je wilt. Wil je vroeg boerenkool kunnen eten, zaai dan herfstkool in mei. Wil je liever pas in de winter boerenkool eten? Dan zaai je de winterboerenkool in juli. Of nog leuker: zaai wat van allebei in de juiste maanden, en je hebt het hele najaar lekker verse boerenkool! Welk ras je ook besluit te zaaien, als de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn kan je ze uitplanten. Het liefst op een zonnig plekje, maar in de halfschaduw doen ze het ook prima.

Hoe maak je boerenkool klaar? Boerenkool stamppot

Je eet de bladeren van de plant, snij of breek af wat je nodig hebt en laat de rest zitten voor later. Je kan het beste onderaan de plant beginnen met oogsten. Verse boerenkool is natuurlijk super lekker als stamppot met rookworst. Tip: doe eerst de boerenkool in de pan en daarna de aardappelen. Zo past er meer in de pan. Als je een keer wat anders wil, kan je de boerenkool ook roerbakken met wat kruiden. Tevens kan je hem in een ovenschotel verwerken, of er een smoothie van maken. In een lekkere salade doen kan ook. Blancheer de boerenkool dan wel even. 

Zelf aan de slag

Nieuwsgierig geworden naar het telen van boerenkool? Kijk op onze webshop voor de zaadjes!