Je eigen groenten verbouwen als je dol bent op de oosterse keuken

Je eigen groenten verbouwen als je dol bent op de oosterse keuken

In dit artikel laten we je zien dat jouw moestuin echt niet beperkt hoeft te blijven tot tomaten, komkommers en kroppen sla. Ook knolgewassen, wortelgewassen en andere oosterse groenten kun je prima zelf kweken. Dat tilt niet alleen je oosterse recepten naar een hoger niveau, maar geeft ook nog eens je groentetuin een divers karakter.

Oosterse groenten verbouwen

PaksoiHet begint natuurlijk met het juiste groentezaad. In ons assortiment vind je zaden van verschillende soorten typische oosterse groenten. Neem bijvoorbeeld paksoi, dat ook in Nederland inmiddels is uitgegroeid tot een symbool van de oosterse keuken. Het voordeel van deze groente is dat zij snel groeit. Al na zo’n 30 dagen is ze te oogsten als snijkool, of na 65 dagen als volwaardige paksoi. Zaaien kan vanaf maart onder glas en vanaf mei in de volle grond. 

Een andere oosterse groente die niet in je assortiment mag ontbreken is de sojaboon. Liefhebbers van poké bowls kennen vast de sojaboon “Edamame”, die ook prima zelf opgeweekt kan worden. Zaaien kan onder glas vanaf april en in de volle grond in juni of juli. De soort die je in onze webshop vindt, is de Fiskeby, die goed te kweken is in ons koelere klimaat maar wel houdt van veel zon en warmte. 

Daarnaast vind je bij ons groentezaad voor andere typisch oosterse groenten, zoals Chinese kool, snijsla en okra. Ook deze groenten zijn vrij snel op te kweken, maar houden wel van warmte. Zorg dus voor een beschutte standplaats, of zaai in een kas wanneer je die mogelijkheid hebt. Lees uiteraard altijd de specifieke instructies per gewas op het zakje groentezaad.

Knol- en wortelgewassen

Geef een twist aan je wokgerechten met de heerlijke, karakteristieke smaak van wortelen of knolgewassen. Knolselderij is bijvoorbeeld een gewas dat veel wordt gebruikt om te wokken. Het heeft een milde, iets zoete smaak en is daarom een ideale toevoeging. Zaaien tussen maart en juni zorgt voor een oogst in het najaar.Wortel Purple Elite F1

Ook wortelen, bieten en radijzen kunnen een leuke en lekkere draai geven aan je gerecht. Je kunt op de oosterse toer blijven met de Chinese radijs (dankzij de grootte en kleur ook wel “watermeloen-radijs” genoemd), maar je kunt er ook voor kiezen wat eigen invloeden toe te voegen, bijvoorbeeld met oer-Hollandse wortelgewassen van het soort “Amsterdamse bak 2”. De zoete smaak van deze wortelen verrijkt ieder gerecht. Daarnaast geeft het heldere oranje een vrolijk en zomers effect aan je maaltijd. Nog meer kleurvariatie vind je bijvoorbeeld bij de wortel “Purple Elite F1” (paars), “Snow Man F1” (wit) of onze groentezaad “wortel Harlekin mix”, waarmee je een mix van geel, violet, wit en oranje kweekt.

Groentezaad online bestellen

Beginnen je groene vingers al te jeuken? Heb je al zin om aan de slag te gaan met het kweken van jouw eigen wok ingrediënten? Of om de volgende poké bowl met nog meer trots op tafel te kunnen zetten? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, groeien veel oosterse groenten snel en hoef je dus gelukkig niet al te lang geduld te hebben. Maar daar staat tegenover dat de zaaitijd soms voorbij is voor je er erg in hebt.

Bij sommige wortelgewassen en knolgewassen duurt het na het zaaien wat langer voor je ermee kunt koken. Des te meer reden om je groentezaad vandaag nog te bestellen zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt. Als je op werkdagen voor 12:00 bestelt, worden jouw groentezaden nog dezelfde dag verzonden.