Trend: je eigen groentetuin beginnen (zonder dat je de deur uit hoeft)

Trend: je eigen groentetuin beginnen (zonder dat je de deur uit hoeft)

Waarom je juist nu een groentetuin zou moeten beginnen

Natuurlijk is één reden om een groentetuin aan te leggen dat je in deze periode minder tripjes naar de supermarkt of groenteboer wilt maken. Er zijn zelfs mensen die een groentetuin beginnen om helemaal niet meer van de supermarkt afhankelijk te zijn.

Maar ook een kleinere groentetuin biedt veel voordelen. Zo hunkeren we er niet voor niets massaal naar om weer naar buiten te kunnen. De mens heeft het nodig om buiten actief te zijn. Er is wetenschappelijk aangetoond dat tuinieren in het bijzonder een positieve invloed heeft op humeur en stress. 

Sterker nog: alleen al de aanwezigheid van planten en ander groen kan een positieve invloed hebben op je geestelijk welzijn. Niets is dan ook zo fijn als aan het einde van een lange dag thuiswerken even tot jezelf komen in je eigen groene paradijsje, of dat nu een achtertuin of een balkon is. Tuinieren is dus niet alleen leuk, het is ook ontzettend gezond. En dan hebben we het nog niet eens over die gezonde en onbespoten groenten die je straks op tafel kunt zetten. 

Hoe begin je een groentetuin?

Sla kwekenHet begint allemaal met het bepalen waar de groentetuin moet komen. Misschien denk je dat je hier een grote lap grond voor nodig hebt, maar ook als je alleen een balkon ter beschikking hebt kun je prima wat eigen groenten of kruiden kweken. Denk bijvoorbeeld eens aan een verticale moestuin. Dat is een soort mat met verschillende vakken voor planten, die je tegen de muur kunt hangen. Zo kun je zelfs met een beperkte oppervlakte een groentetuin beginnen.

Heb je juist een grote tuin? Denk ook dan goed na over de plek waar je groentetuin komt. Welke delen van je tuin krijgen voldoende licht, maar bieden ook beschutting bij zware buien of intense hitte? Waar hebben je groenten straks voldoende ruimte om te groeien, wanneer ze eenmaal ontkiemd zijn? Bij die vragen is ook van belang wat je precies wilt gaan planten: op de zakjes groentezaden staat vrijwel altijd aangegeven hoeveel ruimte en zon de groenten nodig hebben.

Zijn groenten niet helemaal jouw ding? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor bloemenzaad of kruidenzaad. Werp eens een blik in het kruidenrekje in je keuken: dat kun je (bijna) allemaal zelf kweken. Dat is niet alleen leuk en voordelig, maar levert je ook nog eens een heerlijk geurende kruidentuin op. En wist je dat zelfs sommige bloemen gebruikt kunnen worden om je gerecht een extra twist te geven? Goudsbloemen of viooltjes zijn bijvoorbeeld niet alleen vrolijk om te zien, maar worden ook geregeld gebruikt voor door een salade.

Ben je enthousiast geworden en wil je kruidenzaad of groentezaad bestellen? Dan volgen hier nog een aantal tips over zaden die je de komende tijd nog prima kunt zaaien.

Wat kun je allemaal zaaien?

Het leuke van een eigen groentetuin is natuurlijk dat je alles kunt kweken wat je zelf lekker vindt. Bijna alles, tenminste, want je bent natuurlijk wel afhankelijk van de ruimte waar we het hierboven over gehad hebben.

Zo is de verticale tuin wel geschikt voor aardbeien of tomaten, maar niet voor het kweken van pompoenen of komkommers. Die kweek je beter op de grond. 

GroentenOok de tijd van het jaar is belangrijk. Inmiddels is het al bijna mei. Gewassen die voor die maand geschikt zijn om (in de volle grond) te zaaien, zijn bijvoorbeeld:

  • Wortelen
  • Broccoli
  • Bietjes
  • Sla
  • Radijs
  • Spinazie

Ook kun je kiezen voor erwten of tuinbonen. Deze planten gaan de hoogte in en hebben iets nodig om tegenaan te klimmen. Dat maakt ze ook geschikt voor de kleinere ruimte: verticaal tuinieren gaat met deze groenten vanzelf.

Tot slot zijn er nog kwetsbaardere gewassen zoals paprika’s, aubergine en tomaten. Die kun je het beste eerst opkweken in een kas of speciale moestuinbak. Deze planten moeten namelijk eerst wat sterker worden voor je ze buiten plant.

Zaden bestellen

Een belangrijk nadeel van die plotselinge populariteit van het beginnen van een groentetuin, zijn de lange rijen bij tuincentra. Zonde van je tijd, maar ook juist in deze periode niet waar je op zit te wachten.

Geen nood! Online zaden kopen is heel eenvoudig in onze webshop. Je vindt er alleen de hoogste kwaliteit zaden, zodat je straks niet teleurgesteld naar een lege groentetuin zit te staren. Alles wat je in onze webshop voor 12:00 bestelt, wordt nog dezelfde dag naar je opgestuurd. Zodat jij zo snel mogelijk aan de slag kunt met je eigen groentetuin.