Haal de lente de tuin in met paasbloemen

Haal de lente de tuin in met paasbloemen

De lente is begonnen

Heb je het ook gemerkt? De laatste dagen begint de zon steeds meer te schijnen. Langzaam begint de natuur te ontwaken: aan de kant van de weg zie je steeds meer paasbloemen opkomen. De lente is begonnen! Misschien sta je net als wij in de startblokken om lekker buiten aan de slag te gaan. In dat geval hebben we goed nieuws: we hebben wat inspiratie voor je klaargezet. Bereid je goed voor op de zomer door alvast zonnebloemzaadjes te zaaien, of stel de mooiste paasbloemstukken samen. Zo haal je met paasbloemen de lente naar je toe.

 

Wat zijn paasbloemen?

De planten die bekend staan als echte paasbloemen luiden het voorjaar in. Soms hebben ze van oorsprong een religieuze betekenis, maar tegenwoordig staan paasbloemen vooral symbool voor een nieuw begin. Ze zijn leuk om weg te geven aan vrienden of familie, of om lekker in je eigen tuin te planten. Van paasbloemen geniet je veel langer dan met Pasen alleen. Als je ze plant komen ze de volgende jaren vaak weer vrolijk naar boven. Ze maken zo een echte wedergeboorte mee, en dat past perfect bij Pasen.

 

Een paar populaire paasbloemen:

  • Narcissen: deze prachtige, vaak gele bloemen zijn voorjaarsplanten bij uitstek. Ze staan dan ook bekend als paasbloemen. Naast de traditionele gele variant bestaan er ongelooflijk veel verschillende soorten, van wit tot roze.

  • Madeliefjes: ook madeliefjes zijn meerjarige bloemen, wat betekent dat je lang plezier van ze hebt. Het madeliefje symboliseert net als andere paasbloemen de lente. Het Franse woord voor madeliefje is trouwens pâquerette: madeliefjes betekent in het Frans dus letterlijk ‘paasbloemen’.

  • Hyacinten: hyacinten komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Het zijn prachtige bloemen die met hun vrolijke kleuren de lente naar je omgeving brengen. Ook binnen staan ze prachtig. Wist je dat aan de kleuren van hyacinten verschillende betekenissen verbonden zijn? In die zin lijken ze op rozen, wat overigens ook mooie paasbloemen zijn.

 

Maak prachtige paasbloemstukkenZonnebloemen in het veld

Van paasbloemen kun je lang genieten. Ze staan buiten schitterend, maar vaak doen ze het ook binnen goed. Wat dacht je ervan om een keer zelf mooie paasbloemstukken te maken? Leuk als je van bloemschikken houdt of dit graag een keer wilt proberen. Samen met een groep vriendinnen of met de kinderen zet je de leukste paasbloemstukken neer. Je kunt gebruik maken van klassieke paasbloemen zoals narcissen en hyacinten, maar ook met wilgentakken of uitgeblazen eieren maak je jouw paasbloemstukken tot iets bijzonders.

 

Een tip: zaai zonnebloemzaadjes

Het zijn geen paasbloemen (ze bloeien namelijk een stuk later), maar van zonnebloemen heb je in de zomer veel plezier. De prachtig hoge bloemen bloeien in juli, maar vanaf begin maart kun je al beginnen met voorzaaien. Je kunt er ook voor kiezen de zonnebloemzaadjes direct in de aarde te zaaien. Wacht er dan nog even mee. Je zaait zonnebloemzaadjes namelijk het beste in april of mei. De eerste dag van mei staat zelfs bekend als de dag van de zonnebloem: overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond. Een prachtige reden om ook jouw tuin of voortuin op te vrolijken met zonnebloemen.