Koken met eetbare bloemen

Met eetbare bloemen presenteer je een feestje op het bord. De prachtige en intense kleuren fleuren jouw gerecht helemaal op. Het is de perfecte finishing touch om met de feestdagen je culinaire kookkunsten tentoon te stellen. Salades, taarten en desserts lenen zich goed voor een bloemversiering. Een andere chique toepassing is om eetbare bloemen in ijsblokjes te verwerken. Die geven drankjes een extra dimensie qua uitstraling en smaak. Tenslotte kun je van de bloemen ook heerlijke thee trekken.

Waar smaken eetbare bloemen naar?Eetbare bloemen en kruiden

  • Viooltjes: deze bloemen worden veel in de keuken gebruikt dankzij de neutrale smaak die vergelijkbaar is met sla. De eetbare viooltjes komen goed tot hun recht in fruitsalades en recepten die aardappels, eieren of gerookte zalm bevatten.
  • Kaasjeskruid: deze delicate paarse bloemen met 5 bladeren geven een mild zacht-zoete smaak af.
  • Oost-Indische kers: de smaak is te vergelijken met de smaak van radijs. De pittige smaak van de bloem werkt goed in soepen en salades. 
  • Chinese vergeet-mij-niet: de kleine baby-blauwe of baby-roze bloemetjes zijn een lust voor het oog en hebben een aparte smaak die tong-strelend genoemd wordt, koel en ietsje bitter.
  • Anjer: licht kruidige smaak.
  • Komkommerkruid: ook wel Bernagie, smaakt naar komkommer en zijn een goede toevoeging voor salades en zomerse gerechten. Naast de bloemen zijn ook de jonge blaadjes eetbaar.
  • Lavendel: deze bloem heeft een licht zoete smaak die zich goed leent voor hartige gerechten met kaas of kip. Ook erg lekker in combinatie met chocolade of ijs. 

Niet alle bloemen zijn eetbaar

Het is belangrijk om te weten dan niet alle bloemen eetbaar zijn. Bloemen die ter decoratie worden verkocht voor in huis of in de tuin zijn vaak giftig en/of bespoten en daarom niet bestemd om te eten. Ook wilde bloemen kun je beter niet plukken. Deze kunnen vervuild zijn door gif of loslopende huisdieren zoals honden en katten. Om er zeker van te zijn dat je bloemen koopt die je kunt eten koop je hier een eetbare bloemen mix in een blik. Leuk voor jezelf, maar nog veel leuker om iemand anders een eetbaar viooltje cadeau te doen!Eetbare bloemen op gerecht

Eetbare bloemen zaaien 

De beste tijd om eetbare bloemen te zaaien is in het begin van de lente. In het vroege voorjaar zaai je de eetbare bloemen mix onder glas. Dit betekend binnenshuis, in een bak of een (kweek)kast. Je past deze methode toe zodat de zaadjes beschermd worden tegen de lage temperatuur buiten. Als de bloemen wat groter en sterker worden en het kwik oploopt  kun je ze verspenen. Je zet de eetbare bloemen in een pot in de tuin of in de volle grond. En dan is het een kwestie van tijd tot je een prachtig bloemenbed in je moes- of tuin hebt. Een lust voor het oog en een heerlijke verrijking voor een culinair gerecht!

Bekijk hier nog meer eetbare bloemen