Paprika kweken: stappenplan | hoe ga je te werk?

Paprika kweken: stappenplan | hoe ga je te werk?

Met hun pittige karakter en kleurige uiterlijk fleurt de paprika iedere tuin en bord op. Maar hoe kun je paprika nu het beste zaaien, kweken, snoeien en oogsten? Dat vertellen we je in deze blog met behulp van een stappenplan. Met praktische tips helpen we om het beste uit dit groentezaad te halen!

Wat is paprika?

Paprika’s behoren tot de groep Capsicum annuum en kennen tal van verschillende soorten, smaken en vormen. Zo telt de paprika niet alleen veel verschillende vrolijke kleuren, maar ook tal van verschillende vormen; van heel klein tot heel groot, van dun tot dik, van knapperig en bijna sappig tot weinig smaakvol, geblokt, rond en puntig.

Paprika’s houden van warmte. Voor de beste oogst kun je dus het beste onder glas of plastic telen. Let wel op de vele verschillende soorten paprika’s; deze kunnen een andere zaai- en bloeitijd hebben.

Paprika als plant

De paprika is een niet winterharde en kruidachtige plant. Eigenlijk is het gewas een heester en de paprika zelf een bes. Het bijzondere aan de plant is dat elke paprika verkleurt bij rijping. Zo kunnen groene paprika’s geeloranje, rood of bruin en witte paprika’s rood, geel of oranje worden. Paarse paprika’s worden rozerood, terwijl zijn bruine broertje vaak rood wordt.

Welke kleur onrijpe paprika je dus ook hebt, ze zal altijd van kleur veranderen bij rijping. De verschillende soorten leveren ook allemaal verschillende smaken op. Zo is de rode paprika vaak het zoetst van smaak. Maar ook onrijp is de paprika prima eetbaar, ze is dan minder zoet en eerder kruidig met een klein bittertje.

Hoe paprika kweken?

Een paprika is makkelijk om zelf te kweken. Maar hoe lukt dat nu het best? Hieronder geven we een stappenplan om tot het beste resultaat in het zaaien, kweken, snoeien, oogsten en verzorgen van jouw paprika te komen.

1. Uitzaaien

Zaai de paprika vanaf eind januari uit op een zaaibedje onder glas of plastic. Verspreid de zaadjes over de potgrond in een plastic bakje zoals een boterkuipje vermengd met ongeveer 1/5 deel grof brekerzand en schep er een laag aarde overheen. Met een plastic zakje over de pot is een hogere vochtigheidsgraad en wat meer warmte te bereiken. Vanaf april kun je dit ook buiten doen.

De paprika doet het goed op iedere grondsoort, als deze maar een goede structuur, voldoende vocht en voeding heeft. Geef niet teveel voeding want dat zorgt voor veel groei, grote planten, veel en groot blad maar weinig paprika’s.

2. Verzorgen van de kiemen

Paprika’s houden van warmte, dus het belangrijkste is om tijdens de kiemperiode voor een constante hoge temperatuur te zorgen. Bij 20 tot 22 graden duurt de kieming ongeveer 3 weken. Onder de 18 graden staan pepers en paprika’s stil en wachten op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien.

Een doeltreffende manier om je paprika warm te verzorgen, is door de zaden bijvoorbeeld in de buurt van een altijd warm elektrisch apparaat (aquarium of verwarming) te zetten.

3. Verspenen

Zodra de paprikaplantjes vier of meer blaadjes tellen, zijn ze klaar om te verspenen. Zet elk plantje in een potje gevuld met potgrond of compost of een mengsel hiervan. Zet elk plantje tot aan de onderste blaadjes diep in de grond. De plantjes gaan dan ruim wortelen en vallen niet zo gemakkelijk om. Verspenen lukt vaak goed met een theelepeltje.

Daarna mogen de verspeende paprika’s naar een zo licht mogelijke plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn met veel zonlicht in een verwarmde kamer. Let er wel op dat ze niet te lang te warm staan als de dagen nog kort en donker zijn, want dan worden de zaailingen te lang en te dun.

4. Uitplanten

Omdat de paprika absoluut niet van koud weer houdt, mogen de planten pas na 12 mei (IJsheiligen) in de volle tuingrond gezet worden. Bij een temperatuur onder 20 graden groeien de planten niet of nauwelijks. De eerste weken buiten zullen de planten dan ook maar langzaam groeien. Pas ook bij het uitplanten op dat je geen wortels beschadigt, ook dan leidt het weer tot groeistilstand.

4. Verzorgen van de planten

Eenmaal tot plat gegroeid hebben de paprika’s doorgaans niet zoveel verzorging nodig. Het enige wat ze verlangen is een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte. Je kunt na enkele weken na het uitplanten best wat hooi of stro rondom de plant leggen. De grond droogt hierdoor niet zo snel uit. 

Geef niet teveel voeding (zeker niet teveel stikstofrijke voeding) want dat zorgt voor veel groei, grote planten, veel en groot blad maar weinig paprika’s. Wat kali vinden paprikaplanten lekker, want dat zorgt onder andere voor een goede vruchtzetting. Help de paprika’s verstevigen door ze aan een stok op te binden.

5. Beschermen

Omdat de paprika een kwetsbare plant is, kan ze af en toe wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door haar af te dekken bij lage temperaturen (’s nachts onder de 10 graden en overdag onder de 15 graden) en te beschermen tegen de wind. Ook te hoge temperaturen verstoren de bevruchting en de kwaliteit van het stuifmeel, dus help je paprika een handje als de temperatuur boven de 30 graden komt.

Daarnaast is ook de natheid van de teeltplek van invloed. Door te nat of te droog te telen kan de vruchtzetting achterwege blijven. Ook lichtgebrek kan de groei van de plant verstoren. Zorg dus voor voldoende licht en een goede be- en afwatering.

6. Snoeien en strippen

Heel lastig is het snoeien van de paprika niet, bij sommige soorten is het niet eens nodig. Hou de hoofdstam kaal tot ongeveer 30 centimeter hoogte en houd daarbij twee takken per plant aan. Haal naast de onderste dieven en het blad aan de hoofdstam ook de grootste bladeren weg. Zo kan er voldoende licht en lucht in de plant komen voor de bestuiving en de groei van de vruchten.

Voor een betere vruchtvorming is het aan te raden om bij elke paprikaplant de eerste 5 tot 10 knoppen, bloemen of piepkleine vrucht weg te halen. Hierdoor gaat de paprikaplant beter groeien. Later is de plant groot en sterk genoeg om enkele (3 tot 6) bloemen te laten uitgroeien tot vruchten.

7. Oogsten

Paprika’s kunnen zowel onrijp als rijp worden geoogst en gegeten. Oogst de vruchten in de zomer door ze met een knipschaar met een stukje steel van de plant te knippen.

In de zomer kun je paprikazaadjes uit goed gerijpte vruchten halen. Strooi de losse paprikazaadjes op een stukje keukenpapier in een bakje en laat het één tot twee weken drogen. Daarna kun je weer opnieuw beginnen met zaaien!

Op zoek naar zaden voor de paprika?

Zelf ook genieten van zelfgekweekte paprika? Kijk eens ons uitgebreide assortiment met zaden voor de verschillende soorten en maten paprika’s!